Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Primula bringer bud om vår

Nå er de endelig her- sesongens første primula. Denne fargerike potteplanten varer kanskje ikke så lenge, men til gjengjeld gir den oss en herlig følelse av vår og lysere tider.

Navnet primula kommer av det latinske ordet «primus» som betyr først. Dette navnet passer jo planten veldig godt, for primula er en tidligblomstrende plante og kanskje for mange den første potteplanten de kjøper i det nye året. 

Fyll opp med primula

Primula er en plante som tar seg godt ut flere sammen. Et stort fat eller en stor potte med flere planter sammen, gir et flott syn. Her kan du velge om du vil ha en fargemiks eller om du vil gå for farger ton-i-ton. Et annet eksempel kan være å sette primula i en porselens fat sammen med småbladet eføy. Pynt gjerne med noen gress-strå, bast eller små greiner. For å gjøre det ekstra vårlig kan du velge å bruke selje med nyutsprungne «gåsunger» på. Med enkle grep har du en følelse av vår i stuen.  

Slik lykkes du med primula

  • Primula i potte trives best på et lyst sted i stuen, og med vanlig stuetemperatur. Setter du planten litt kjøligere om natten, vil den holde seg lenger.
  • Planten bør vannes jevnlig og et lite tips er å legge stein eller leca i bunn av potteskjuleren slik at planten ikke blir stående i vann.
  • Har du klart å holde planten frisk gjennom vinteren, kan primula plantes ut i hagen eller krukken, så snart nattefrosten er over. 

Både potteplante og staude

Pussig nok er en av våre mest populære potteplanter en utendørs staude. Stueprimulaen er blitt krysset frem for at planten skal få nye egenskaper. Spesielt har gartnerne hatt fokus på å få frem større blomster, bedre farger og ikke minst mer toleranse overfor høye temperaturer. Med sin rikelige blomstring og mange flotte farger fra hele fargeskalaen, er primula en populær plante. 

 

Populær medisinplante

Interessen for primula er stor i Nord-Europa og helt siden Viktoriatiden har det vært en lidenskap å dyrke primula i vinduskarmen og i hagen. Men visste du at vi har 2 viltvoksende sorter av primula i Norge? Kusymre (Primula vulgaris) vil du finne på Vestlandet og Maria nøkleblom (Primula veris ) på Østlandet. Primula har en lang historie som medisinplante, og før i tiden ble primularoten ofte brukt for å lindre ledd- og hodesmerter. Frem til 1960-tallet kunne man til og med få kjøpt primula som medisin mot hoste.

Fjellplante 

Primula kommer opprinnelig fra fjellområdene i Europa og de tempererte områdene av Asia og Nord-Amerika. Det er bare noen få arter av primula som brukes som stueplanter, de fleste vokser vilt eller finnes som hageplanter. 

Vårfølelsen er ikke lenger borte enn ditt nærmeste hagesenter.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem