Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Slik får du en allergivennlig hage

For enkelte bringer ikke våren og sommeren bare glede. Faktisk kan de varme årstidene bli en ren plage med både hodepine og rennende øyne. Men du trenger ikke å miste gleden over uteliv - her får du tips til hvordan hagen din kan bli allergivennlig.

GODE TILTAK VED POLLENALLERGI

 • Når pollenutslippet er størst bør du unngå lufting av huset
 • Ikke tørk klærne ute, for pollenkorn kan lett feste seg til tøyet
 • De kan også feste seg til hår. Derfor bør du skylle håret og bytte klær etter å ha vært utendørs
 • Begrens fysisk aktivitet utendørs når pollenutslippet er verst
 • Skal du på ferie bør du velge steder med liten blomstring. En hytte på fjellet eller ved kysten har mindre pollen enn andre steder

Pollen er bittesmå partikler som frigis av planter og spres for å bestøve planter av samme art. Med pollen i luften får vi det inn i luftveiene, i tillegg til at det fester seg på hud, hår og øyne. For de fleste er dette helt uproblematisk, men hos allergikere oppstår det en betennelsesreaksjon i nese og øyne.

Om våren er det pollen fra trær, spesielt or, hassel og bjørk, som er den vanligste pollenkilden. Utover sommeren er det gress og burot som gir allergiske reaksjoner. Mens sistnevnte kun kan spres på avstander på noen hundre meter, kan trepollen spres milevis. Derfor trenger man ikke ta på planten for å bli allergisk.  

Allergiske reaksjoner av planter

Allergier blir stadig vanligere og det antas at i overkant av 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Det tilsvarer én million nordmenn! Reaksjoner kan oppstå enten på grunn av pollen, duft eller at plantene virker irriterende på huden.

 • Duftoverfølsomhet er veldig vanlig, og en slik overfølsomhet kan oppstå selv om du ikke er allergisk. Hos en allergiker er toleransen for duft ofte nedsatt, og slimhinnene blir påvirket. Symptomene kan melde seg ved lave konsentrasjoner av duftstoffene. Planter som syrin, pelargonium og kaprifol har sterk duft og bør unngås  

 • Hudreaksjoner kan oppstå når huden kommer i kontakt med enkelte planter, men også ved å få kontakt med partiklene som planter avgir til luften. Disse stoffene kan suges opp og spres til andre steder i kroppen via blodbanen. Blomkarse, klematis og skrinneblom-arter kan gi hud- og slimhinneirritasjoner
 • Giftreaksjoner kan oppstå ved å være i kontakt med planter som inneholder substanser som kan gi skadelig effekter. Det finnes tusenvis av slike og giftstoffene kommer i mange varianter. Selv om akutt alvorlig forgiftning er sjelden, kan du oppleve irritasjoner i øyne, nese og luftrør, huden eller tarmen. Lobelia, surfina, petunia og eføy er planter kan fremkalle allergi

Men ved å være klar over hvilke planter som gir allergiske reaksjoner, kan du fremdeles ha en blomstrende hage full av liv - og faktisk nyte den i sommer.

Planter som gir allergi  

Av andre planer som kan gi pollenallergi og fremkalle astma, rennende øyne, høysnue og kronisk tretthet, kan vi nevne: Asters, bjørk, breizinnia, eik, gullris, hassel, hysinter, krysantemum, lavendel, liljer, liguster, malurt, moses brennende busk, narsisser, nellik, prestekrage, prydpotet, ringblomst, solbrud, syriner og tulipaner.  

Men heldigvis er det ikke alle planter som utløser allergi. Det finnes nemlig mange alternativ:

 • Allergivennlige trær: Lønn, lerk, blågran, rogn, asal
 • Allergivennlige busker: Hagtorn-, kornell- og mispel-arter, mure, roser uten duft
 • Allergivennlige stauder: Akeleie, ridderspore, marikåpe, løytnantshjerte, frøstjerne

Gode tiltak mot allergi

Bjørk avgir pollen så tidlig som mars-april og gir seg ikke før i juni. Til tross for at det er veldig vanlig med  bjørkepollenallergi, velger mange likevel å anlegge bjørkealleer. Men dette er unødvendig da det finnes mange gode og hardføre alternativer som ikke gir allergiske reaksjoner. Rogn, asal, lind og lønn er noen av dem.

Selv om du har vedlikeholdsfrie og værbestandige hagemøbler bør du ta en liten vårrengjøring før du tar dem i bruk. Spyl alle møblene, verandaer og altaner. Foretekker du å spise ute når varmere vær melder seg, bør du også ha en parasoll på bordet.  

Hos din nærmeste Hageland kan du finne allergivennlige planter til hagen din. Ta turen for det du trenger av utstyr, samt gode råd av Hageland-gartnere.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem