Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Sommerblomstene som gir glede hele sesongen

Enten du skaper en liten oase i hagen, eller farger uteplassen på terrassen med sommerblomster i krukker, vil de ettårige plantene glede deg gjennom hele sommeren. Her får du gode tips til hvordan du lykkes med sommerblomstene.

Juni er høysesong for å pynte uteplassen vår med de vakreste sommerblomstene. Har det ikke vært mulig for deg å plante om ennå, er dette tiden for å flytte blomstene til potter, ampler og rett ut i hagen.

Gode råd for fine sommerblomster

Plassering

Tenk over plassen du skal anlegge sommerblomstene og velg deretter type blomst. Det er viktig at det du planter passer til solforholdene. Er det for eksempel en solfylt balkong eller terrasse, er det viktig med blomster som tåler mye sol.

Jord

Valget av rett jord har stor betydning for et godt resultat. Krukkejord er Hagelands beste jord og anbefales til sommerblomster. Den består av torv og ulike komposter, samt langtidsgjødsel som gir plantene all næringen de trenger gjennom sesongen.

Pynt uteplassen vår med de vakreste sommerblomstene

Gjødsel

Sommerblomster er kraftigvoksende planter med en stor vekst på kort tid, og krever derfor mye næring. De fleste jordtyper har nok næring for potteplanter i et par uker. Deretter er det viktig å gjødsle jevnlig, gjerne hver 14. dag. Eventuelt kan du bruke langtidsgjødsel, enten i jordblandingen eller legge på toppen av pottene.

Knipe visne blomster

Så snart sommerblomster har laget nok frø slutter de å lage blomster. Derfor er det viktig å huske å knipe av alle visne blomster så planten ikke slutter å produsere nye. På denne måten holder du blomstene dine levende hele sesongen.  

Sommerblomster på liten plass

Har du en liten hageflekk eller bor midt i byen med kun en balkong til nytte, er det beste tipset å plante i høyden. Med store ampler sparer du plass, samtidig som du får et hyggelig, grønt miljø der du kan nyte varme sommerdager. Det er i tillegg mange fordeler med sommerblomster i ampler:

  • Er det fare for litt nattefrost kan du enkelt ta dem inn om natten
  • Ved å henge dem i skyggen, reduseres vannforbruket når du er bortreist
  • Sommerblomstene unngår besøk av snegler og andre uønskede gjester når de henger i høyden

Lettstelte sommerblomster

Det sies at alle veier fører til Rom, men da er det viktig å huske på at Rom ikke ble bygget på én dag. Om du ikke er født med grønne fingre - fortvil ikke. Du kan starte med disse lettstelte sommerblomstene:

  • Femtunge: Dette er av hengende vekst, med blomster i hvitt, lyse rosa- eller lillafarge. Femtunge er herdig og tåler både skygge, regn og litt tørke.
  • Pelargonium: Sommerblomsten er mye brukt sørover i Europa og kan skape en Syden-følelse i hagen eller på balkongen din. Den blomstrer gjennom hele sommeren, og klarer litt tørke.  
  • Petunia: Denne sommerblomsten har et bredt utvalg i blomsterfarger og kan både ha hengende eller puteformet vekst. Petunia trives best om den får jevnlig med vann, i tillegg til at den elsker sol.  
  • Spansk margeritt: Denne fargerike sommerblomsten elsker sol, men blomstrer godt også i halvskygge. Du kan nyte spansk margeritt fra våren til langt ut på høsten, og den tåler litt kulde - helt ned til omtrent 0 grader.
  • Stemor: Blir det ustabilt vær i løpet av sommeren så trenger du ikke bekymre deg. Denne tøffingen er en av få blomster som tåler vårens skiftene temperaturer, så sommeren vil ikke bli et problem for stemorsblomsten.

Husk blomstene når du er på ferie

Den norske sommeren kan både føre med seg ustabilt vær, så mange velger å dra til sørlige strøk. Eller så det kan være strålende sol og hytta kan friste mer enn å være hjemme i ferien. Uansett om du reiser bort for et par dager eller flere uker er det viktig å sørge for at blomstene får nok vann.

Blomster som blir utsatt for mye sollys hele dagen trenger mye vann - gjerne daglig. For å unngå at plantene dine tørker ut kan du flytte blomsterkrukkene til skyggen og lage et selvvanningssystem. Det kan du gjøre ved å fylle en stor flaske med vann, sette en tøybit med strikk foran åpningen og sette den på hodet i jorda.

Besøk din nærmeste Hageland for flotte sommerblomster og utstyr du trenger, finn frem hagespaden, stell hagen og gjør deg klar til å nyte sommeren. Lykke til!

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem