Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Tyvstart våren med stemorsblomster

Stemor er vårblomsten fremfor noen. Den kjente og kjære hageplanten er blant de første fargeklattene som gir liv på terrassen, trappen eller ved inngangspartiet. Så la oss bli litt bedre kjent med den!

Med stemor i krukker kan du tyvstarte våren ute. Du trodde kanskje siden de er tynne og skjøre at de skulle dø av en frostnatt? Vel, tvert imot. Sammen med løkblomster, er stemor faktisk de eneste blomstene som tåler vårens skiftende temperaturer. Den kan tåle litt nattefrost og overlever selv om gradestokken er nede i fem kuldegrader.

Stemorsblomster er ypperlige å plante i skåler, ampler og krukker, fordi de lett kan flyttes på. Og dersom det skulle bli overraskende lave temperaturer over en lengre periode, kan du plassere dem et lunt og varmt sted innimellom - for eksempel garasjen eller inn i gangen. Etter en periode med litt kjølige vårtemperaturer, blir plantene kompakte og fine utover i sesongen.

Visste du dette om stemorsblomsten?

Stemorsblomsten kan bli omtrent 20-30 centimeter høy, men som oftest blir de ikke høyere enn 10-15 centimeter. Hos Hageland finner du både små- og storblomstrede sorter. I tillegg finnes det et spennende utvalg fargekombinasjoner som lyser vakkert opp i krukkene - alt fra de opprinnelige lyseblå til sterkt gule og røde. Men hvor kommer egentlig navnet fra?

Det sies at kjært barn har mange navn, og i dette tilfellet har også stemoren det; skjereblom, kattaue, maiklatt, sypiker, kjerkefolk, kjerringtenner og gammel-kjerringblome er bare noen av dem. Men navnet stemorsblomst har den fått etter dens utseende.

Hvis du ser nøye på stemoren vil du kunne se at de to øverste kronbladene ligger litt oppå hverandre, og at de kun er festet sammen på ett område - en stol. Et slikt par kronblader ble tidligere sammenlignet med to stedøtre som måtte sitte sammen på samme stolen, og kun fikk gå kledd i blått. Stemoren, det nederste kronbladet, sitter på to stoler. Sidestilt finner du de to midterste kronbladene som representerer hennes ekte døtre. De fikk ha på seg litt finere klær og ikke minst sitte på hver sin stol - altså hvert kronblad.

Stell av stemorsblomster

Stemorsblomster passer i alle typer sammenplantninger, og kombinerer du dem med løkblomster vil det gi vårstemning ute ved inngangspartiet. Slik steller du dem:

  • Det finnes mange ulike salgsstørrelser, både ampler og skåler. Disse kan du plassere omtrent hvor du vil, men de vil foretrekke å stå i sol til halvskygge
  • Stemorsblomster tåler ikke uttørking, derfor er det viktig med jevnlig vanning. Men pass på at vannet ikke blir stående i krukken
  • Bland gjerne litt langtidsvirkende gjødsel i krukkene. Da kan de blomstre helt til sommerblomstene er klare for utplanting
  • Knip av visne blomster for å forlenge blomstringen. Jo mer du kniper, desto flere blomster dannes
  • Stemorsblomstene kan settes ut i hagen når du ønsker å plante noe nytt i krukkene. Da kan de sette frø og plantene vil blomstre neste vår

Løkblomstene som ønsker våren velkommen
Til påske ønsker vi våren velkommen, og feirer at naturen begynner å våkne til liv igjen. Blomster har blitt en viktig del av det, og her får du inspirasjon til hvordan du kan få våren på forskudd med løkblomster.

Tradisjonell bruk av stemorsblomst

Selv om stemorsblomsten ikke har blitt brukt like mye i Norge sammenlignet med andre land, har den blitt brukt i folkemedisin mot mange ulike sykdommer. Blant annet i Tyskland der man har erfart at den er virksom mot forskjellige hudsykdommer som eksem, kløe og melkeutslett hos spedbarn.

Visste du at stemorsblomsten ofte ble anbefalt som en kur ved hudplager da den ikke har noen kjente bivirkninger? Etter en slik kur med stemorsblomst-te kunne man ofte se forbedringer hos pasienter med blant annet kviser.

Men den flotte vårblomsten er i dag først og fremst noe som gir oss glede og ønsker våren velkommen. I ditt nærmeste Hageland finner du et stort utvalg stemorsblomster.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem