Drømmer om en krydderhage…
Tenk deg en velduftende – og nyttig – liten urtehage med persille, gressløk, oregano, timian, rosmarin, koriander, estragon, mynte og basilikum. Hjemmedyrkede krydderurter, plukket rett fra hagen eller terrassen, smaker himmelsk! Og imponerer gjestene.
Friske, nyplukkede urter løfter alt fra salater og gryter til smoothies rett til himmels! Sunt er det også. Dessuten er urter noe av det enkleste du kan så. Plassen trenger ikke være stor, en urtekrukke eller to kan fint romme dine favorittkrydder.
Det du trenger av frø og urteplanter finner du i hagesentrene våre. Dagligvarebutikkenes krydderurter i potter er drevet fram for å bli brukt som mat med en gang. Dermed egner de seg ikke like godt for videre vekst.
Vann med måte
De fleste urter trives best på en varm og solrik plass. Mange krydderurter er hardføre og trives godt bare de får nok jord og god plass til røttene, litt vann og gjødsel i ny og ne.
Vann gir vekst, men ikke la urtene få for mye av det gode. Blir plantene stående i vann blir jorda fort sur og vips er urtedrømmen ute.
Til daglig bruk høster du når planten har noe å gi. Av planter der alle bladene vokser ut fra en stengel, plukker du skuddspissene først. Det gjelder for eksempel basilikum, oregano, estragon og rosmarin. Jo mer du plukker av skuddspissene, jo mer forgrener planten seg og blir til en tett busk.
Miks med spiselige blomster
Interessen for «urban growing» av hjemmedyrkede urter og spiselige planter er økende. Ikke så rart i grunn – det gir oss mye å vende tilbake til naturlige gleder, nytteverdien og det lille ekstra som spiselige planter kan tilføre.
Gartnerens tips: plant fargerike, spiselige blomster sammen med krydderurtene og kombiner det dekorative med det nyttige!
Blomster du trygt kan spise er fioler, stemorsblomster, ringblomst, blomkarse, nellik, georginer (Dahlia) agurkurt, hawaiirose, månedsjordbær, kløver, kornblomst, lavendel, rose, stokkrose, tagetes og blomster fra krydderurter.
Bruk blomstene i salater, som kakepynt eller i en karaffel med saft – både vakkert og godt.