Dyrk, spis, lev
Det gode liv er hva du spiser – selvdyrkede grønnsaker er starten på det beste fra jorda.
Salater, tomater, spuash, gulrøtter, poteter, urter, chili, reddiker og sukkererter, listen er lang over hva du enkelt kan få til med å investere litt tid i din egen kjøkkenhage.
Enten du har en liten kjøkkenhage med krukker på terrassen, potter i vinduskarmen eller god plass i hagen, følger du ikke bare trenden med å dyrke egne grønnsaker. Det har nemlig også mange fordeler. Du bidrar til bedre klima og miljø, unngår giftige sprøytemidler og i tillegg smaker selvdyrkede grønnsaker mye mer av seg selv, er du ikke enig?
Gode grønnsaker hører med i retter flest, enten du liker tradisjonskost eller elsker eksotisk mat.
Sol, vann, næring
Grønnsaker kan du så fra frø, eller du kan kjøpe ferdige småplanter med frukten på.
Der det er plass, er det muligheter. I prinsippet kan du bruke hva du vil til å dyrke i. Det skal ikke mer til enn potter, krukker eller kasser – eller andre kreative løsninger som for eksempel melkekartonger. Og selvfølgelig må sol, vann og næring til for å lykkes.
Sjekk alltid anvisningen på frøposen og bruk riktig jord for å gi grønnsakene den nødvendige næringen de trenger.
Lær å dyrke grønnkål med Hageland!
Jorda må ha riktig temperatur når du skal dyrke ute. Informasjon om dette finner du også på frøposen, men juni er en fin tid å plante ute på. En fiberduk kan være nyttig for å begrense ugresset og beskytter i tillegg mot fugler og snegler som er på jakt etter mat.
Noen favoritter som slår godt an når maten skal serveres, er selvdyrket squash, gulrøtter, poteter, salat, poteter, tomater og chili.
Og du, ikke kast vårløken etter at du har spist av det grønne! Vårløk kan enkelt redyrkes ved å putte roten tilbake i jorda. Vårløk dyrker seg praktisk talt selv, og du får resultater etter kun noen dager.
Turid Børhaug
Dette var selvsagt før brunsneglene kom til Vestlandet – men nå er det jo helt umilig å plante i frijord – spirene blir spist etterhvert som de kommer opp – eller har dere noen magiske råd ??
Hageland
Ja, dette er ikke så enkelt. Vi anbefaler å dekke til med vekstduk, og evt. legge ut sneglemiddel. Viktig også å plukke vekk snegler, og holde området rundt fritt. Det kan være en idé å plante ting i rett på frijord som sneglene ikke er så interessert i som poteter, gulrot, rødbeter ol. Og plassere ting sneglene er spesielt glad i høyere opp i kasser med kobbertape rundt, og i ampler. Salat og tomat gjør seg godt i ampler, og dit kommer ikke sneglene.