På besøk i Dennis’ spiselige hage
Greenfluencer og forfatter Dennis Asbjørnsen (24) har en problemfri filosofi: alle kan dyrke sin egen mat!
I Dennis’ hage i Stavanger er nesten alt spiselig. Nærmere 60 vekster kan høstes like utenfor døren; et faktum som gjør den blide rogalendingen i særs godt humør. «Jeg dyrker veldig mye forskjellig, både i drivhuset og utenfor. Brokkoli, blomkål, bær, epler, plommer, pærer… urter!» Hønene, som bærer navn som Mariah Carey, Whitney Houston og Celine Dion, bidrar med ferske egg til matfatet og flott gjødsel til kjøkkenhagen. Og klukking til hagearbeidet, selvsagt.
«Ingenting gjør meg gladere»
Den gamle landbrukseiendommen i Stavanger har lange tradisjoner for dyrking av mat; her er det god jord og mange kvadratmetre å ta av. Skal vi tro Dennis, er det likevel ikke plassen det kommer an på. «Det holder med en balkong eller vinduskarm. Verdien er den samme uansett hvor stor eller liten plass du har; du dyrker friske og smakfulle spiselige vekster. Ingenting gjør meg gladere enn å se mennesker som dyrker noe spiselig.»
Smaken på selvdyrking
Dennis var i utgangspunktet en bygutt med gjennomsnittlig appetitt på hagearbeid… helt til han fikk leie en pallekarm i kolonihagen til en kollega. «Jeg har alltid likt å høste og plukke fra trær og busker, men da må man jo dyrke noe først.» Dennis lærte å dyrke økologisk og sanke egne frø. Etter hvert fikk han, den gangen en «fattig student», øynene opp for hvor enkelt og billig det var med en kjøkkenhage. Og hvor sunt for kropp og klode!
Deler dyrkegleden
Å spise egendyrket mat ga mersmak. En helt egen følelse av mestring vokste i Dennis. Nå lever han av å formidle og dele dyrkegleden med andre; i bloggformat og på Instagram @spiselighage. I februar kom boken «Spiselig hage – alle kan dyrke sin egen mat» ut på Aschehoug. «Det å ha en egen kjøkkenhage betyr alt for meg. Å kunne gå ut og høste egen mat og forsyne seg av den daglig er en luksus som jeg unner alle å kjenne på. Det er helt enestående.»
Les hele Dyrk selv-magasinet her