Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Jordbær

Saftige røde og søte bær fra egen hage.

Jordbær - slik får du søte og friske bær!

Jordbærplantene blir ca. 10- 20 cm. høy og kan plantes både i krukker, ampler og bed. Plasseringen bør være en solrik plass i vanlig, godt drenert, plantejord. Beste tidspunkt for utplanting av jordbær er enten vår eller høst. Bruk gjerne kugjødselkompost eller kompostjord som du blander i jorden før planting. Planter du jordbærene i bed er det lurt å legge et lag med halm, treull eller fiberduk under plantene slik at bærene ikke kommer i direkte kontakt med jorden. Planteavstanden bær være 30-40 cm mellom plantene og 90 -100 cm mellom radene. Med god avstand mellom plantene kan gråskimmelangrep reduseres. Det er viktig at plantene ikke settes dypere enn det de har stått fra før.

Jordbær

Jordbærplanten bør vannes ofte, og gjødsles i små mengder og det er i plantingsåret du skal gjødsle mest. Hvis du planter om våren kan du gjødsle med ca 40-50 gram Helgjødsel per m2.

Er du så uheldig å få gråskimmel (råte) på jordbærene dine, bør du straks fjerne angrepne bær og blader. La planten tørke opp, reduser vanningen og sørg for at plantene ikke står for tett.

Uansett hvilken jordbærsort du har, bør plantene skiftes ut hver 3. eller 4. år for å sikre god avling. Generelt gir plantene best avling 2 året etter planting.

Jordbærplanter formeres ved å ta utløpere. Stiklingene skjæres av utløperne i juli-august, og pottes direkte i ny potte eller bed. 

Månedsjordbær

Månedsjordbær er både dekorative og nyttige med sine rosarøde, karminrøde eller hvite blomster og røde bær.

Månedsjordbær Fragaria vesca var. semperflorens

Månedsjordbær er en foredlet form av de viltvoksende markjordbærene, finnes nå i mange ulike varianter.

Det unike med disse jordbærplantene er at de har en kombinasjon mellom blomster, bær og kart gjennom hele sesongen. Månedsjordbær starter å blomstre fra mai og med sine evner til å remontere. Det vil si at planten blomstrer på nytt, flere ganger igjennom sommeren, og kan produsere jordbær helt frem til frosten kommer. 

Ulike jordbærsorter

Noen skikkelig gode sorter som er velegnet i vårt klima.

Korona (Fragaria x ananassa ‘Korona’) er favoritten og den mest populære sorten blant jordbærene. Middels tidlig sort i månedsskiftet juni-juli. Bærer rikt og har en god herdighet, H6.  Er søt og god og kan spises rett fra kurven eller planten som den er. 

Honeye (Fragaria x ananassa ‘Honeye’) Modner 3-5 dager tidligere enn 'Korona'. Har en god smak og er ganske sterk mot gråskimmel.

Sonata (Fragaria x ananassa ‘Sonata’) Store bær med god smak og god holdbarhet. Passer godt til ulike desserter. Verdt å merke seg at denne sorten ikke må gjødsles for kraftig med nitrogen for det kan gi dårlig smak og ekstra problem med gråskimmel.

Jordbærplante

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem