Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Krydderurter

Duften av ferske, nyhøstede krydderurter – finnes det noe deiligere enn å gå ut i hagen eller på terrassen og høste inn sine egne urter? Å dyrke sine egne urter er ganske enkelt, du trenger ikke engang hage, for de fleste krydderurter trives også godt i krukker eller balkongkasser.

MERK: Krydderplanter som du får kjøpt i matvarebutikkene er produsert for å brukes direkte i matlagingen og ikke produsert for å plantes ut. Plantene er dyrket i drivhus under optimale forhold og har ikke blitt «herdet» for å tåle det tøffe uteklimaet. Derimot er de krydderplantene som du får kjøp hos Hageland dyrket frem ute. Disse plantene har blitt «herdet» og tåler derfor godt å plantes ut både i krukker og bed.

Slik lykkes du med krydderurter

Hvis du ønsker å dyrke krydderurter er det viktig å ha god drenering, slik at røttene ikke blir stående i vann. De flest krydderurter foretrekker en solrik, lun og varm plassering. Velg en jord som egner seg for krukkeplanting. Du kan godt sette sammen ulike krydderurter i en stor potte, men pass på at basilikum ikke står i midten da basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Sett de høyeste krydderplantene i midten og inn mot pottekanten kan du plante inn hengene planter som f.eks timian, oregano og persille.

Visste du at:

 • Oregano kan overvintre i store dele av landet hvis den plantes i bakken på en solrik og lun plass. Oregano kalles også Bergmynte.
 • Krydderurter som er lette å få til er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge.
 • En av de mest «hippeste» urtene akkurat nå, er den viltvoksende ramsløken (Allium ursinum). Ramsløken smaker som purreløk med et hint av hvitløk
 • Timian kan overleve vinteren hos oss, men blir stort sett dyrket som ettårig.

 

Basilikum (Ocimum basilicum)

Basilikum er en flerårig urt, men i Norge dyrkes den stort sett som ettårig. Basilikum er en meget anvendelig plante, og trives godt ute i krukker bare den får nok lys og varme. 

Det finnes utrolige mange spennende sorter av basilikum, både flerårige og ettårig, med ulik bladfarge, smak og blomstring. De fleste basilikumene blomstrer i juli-august, og er mellom 25-50 cm høye.

Stell

Basilikum er en varmekrevende krydderurt og krever en varm, solrik plass i le. Jorden må være veldrenert, men ikke bli for tørr. Jevnlig vanning er viktig for basilikum. Ha gjerne litt gjødselblanding i vannet hver gang du vanner.

Kulinarisk

Passer godt i salater. Lag pesto, ha den sammen med pasta, til kylling og på brødskiven, sammen med annet pålegg. Basilikum passer også godt i pizza- og pastaretter, til ost, kjøtt, hvitløk ol.

Timian (Thymus vulgaris)

Timian er vintergrønn, flerårig krydderplante med aromatiske blader som smaker godt. Timian blomstrer med hvite, rosa eller lillablomster i juli – august. Kan bli opptil 30 cm høy, men mange av artene er lave med en krypende, markdekkende vekst. Bladenes aromatiske duft tiltrekker bier og humler.

Stell

Timian krever god drenert jord, og blir aller finest dersom den får en solrik og varm vokseplass. Bør klippes litt ned på våren, da dette fremmer ny vekst.  For å unngå en glissen plante, bør den deles hvert tredje år.

 

Kulinarisk

Generelt har timian kraftig smak og bør brukes med forsiktighet. Timian er godt til nesten alle slags matretter fra sauser, supper, potetretter og til retter av fisk eller kjøtt. Sitrontimian passer spesielt godt til fisk- og sjøretter, salater og eggretter.

 

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander er en ettårig urt som har vært viktig innenfor matlaging og medisin i over 3000 år. Blomstrer med hvite små blomster i juni og juli. Planten blir ca. 60 cm høy

Stell

Koriander vil ha lett og veldrenert jord. Trives best på et solrikt sted.

Koriander liker ikke å stå fuktig, så det er viktig å ha en potte eller bed med god drenering. Etter blomstring danner planten mange frø som gjør at planten blir topptung. Stenglene bør derfor bindes opp, slik at frøene kan modnes på stengelen.

Kulinarisk

Modne frø kan spises hele eller knuste i ulike gryteretter, supper og sauser. Bladene brukes friske i salater, dressinger, sjømat, supper og da spesielt kylling- og kjøttsupper. Blomstene er smakfulle og flotte å pynte med i ulike retter.

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano er en klassisk flerårig krydderurt med mange egenskaper. Oregano gjør seg godt, med sine små søte blomster i en krukke på terrassen, samtidig som den både smaker og lukter godt. Både bier og humler blir tiltrukket av de aromatiske bladene og blomstene.

Oregano blomstrer med små hvite, lysblå eller rødlilla blomster i juli-august. Planten kan bli fra 30-60 cm høy. Oregano kalles også Bergmynte.

Stell

Trives best i veldrenert, lett jord, på en lun og solrik plass. For å stimulere til ny vekst, kan planten kuttes litt tilbake etter blomstring. Gjødsles en gang per måned. 

Kulinarisk

Som fersk eller tørket brukes oregano i pizza, kjøtt-, tomat- og pastaretter.  Passer også godt i ulike krydderblandinger

Mynte (Mentha spp.)

Det fines ca. 30 ulike varianter av mynte med mange ulike smaker, alt fra peppemynte til sjokolade smak. Myntene kan bli fra 10 til 120 cm høye, og blomstrer med lillarosa blomster I juli-august.

Stell

Mynter er enkle å lykkes med for de har små krav til jord, plantene trives like godt både i   sandholdig som leirholdig jord. Plasseres i sol til halvskygge og jorden bør holdes lett fuktig. Siden mynter har god evne til å spre seg med røtter, er det en fordel å dyrke mynter i krukker og potter for å holde dem i sjakk.

Kulinarisk

Mynter er generelt gode å bruke i matlagningen spesielt til ulike retter som inneholder fisk, kylling og lam. Du kan også lage gode dressinger med mynte og ikke minst er mynteblader både godt og dekorativt i ulike drikker.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin er en flerårig, vintergrønn, liten busk med velduftende, aromatiske, nålelignende blader. Rosmarin har buskete eller krypende form og blir ca. 40 cm høy. Blomstrer med lysblå blomster tidlig på våren.

Stell

Rosmarin trives i godt drenert jord, på en solrik og lun plass. Rosmarin vannes moderat, men bør helst ikke tørke ut.

Kulinarisk

Fersk rosmarin passer ypperlig til kjøttretter både grillet og stekt. Er ekstra godt til poteter, tomatsuppe, lammekjøtt, fet fisk og vilt. Rosmarin er en viktig ingrediens i focaccia brød og ulike krydder- og eteriske oljer.

TIPS: Pizzabed for barna. Ta med barna ut og la dem lage sitt eget Pizzabed.  De krydderurtene som er mest vanlige til bruk på pizza er oregano, hvitløk, basilikum, timian og persille. Disse krydderurtene er ganske enkle å få til, så lenge de får en lun og god vokseplass, god matjord og rikelig med sol. Bedet kan du lage som en oppskåret pizza ved hjelp av steiner eller planker som deler inn bedet i biter- morsomt for både små og store. 

Settes inn om vinteren

Krydderurter som ikke tåler frost bør settes inn når gradestokken kryper ned mot null. For at du skal kunne lykkes videre med krydderurtene inne er det lurt å gi de en god start. Begynne med å potte opp krydderplantene i en potte med god drenering og ny frisk jord. Krydderurtene trenger en lys og litt kjølig plass gjennom vinteren, vanlig stuetemperatur blir litt for varmt. Husk at med mindre lys og lavere temperatur må også vanningen og gjødslingen reduseres. Når det endelig blir vår og faren for frost er over, er det på tide å begynne å akklimatisere plantene som har stått inne. Planter har overvintret inne, tåler ikke å bli satt rett ut i den sterke vårsolen og kjølige luften. Gjør du det, blir de rett og slett «solbrent». Plantene må få en gradvis tilvenning (herding). Plantene bør derfor settes ut noen få timer om dagen. Det bør være vindstille og over 10 grader. Først noen få timer i skyggen i noen dager, deretter noen få timer i sol/halvskygge. Deretter økes tiden i solen etter hvert.

Sikker overvintring:

 • Oregano vulgare- Bergkung/Røyspost/Kung/Kong/Skogmynte
 • Artemisia dracunculus - Russisk Estragon
 • Levisticum offinalis- Løpstikke/kjærlighetsurt
 • Mentha x piperita- Peppermynte

H4-5

 • Salvia officinalis – Salvie
 • Thymus vulgaris - Timian

H3-4

 • Artemisia dracunculus – Fransk Estragon
 • Mentha spicata – Grønnmynte
 • Mentha var. Crispa – Krusmynte
 • Rosmarinus officinalis – Rosmarin
 • Melissa officinalis – Sitronmelisse/Hjertensfryd
 • Satureja hortensis - Sar

Ikke hardføre

 • Borago officinalis – Agurkurt
 • Pimpinella anisum – Anis
 • Ocinum basilicum – Basilikum
 • Anthriscus cerefolium – Kjørvel
 • Coriandrum stivum – Koreander
 • Petrocelinum crispum - Persille
Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem