Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

De populære hagebærene

Hjemmedyrking, høsting, safting og sylting er trendy som aldri før. Det finnes knapt noe bedre enn duften av nyrørte bringebær, smaken av egenprodusert solbærsaft eller opplevelsen av bærsanking fra egen avling. Får du for mye avling er det ingen sak å gi bort til gode naboer og venner – det blir garantert en suksess.

Sunn, søt og god smoothie med bær fra egen hage

En smoothie kan varieres i det uendelige og det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke som ingredienser. Du kan bruke yoghurt og juice som base, også er det bare å mikse bær og frukt etter egen smak. Hvis bærene er litt sure og du trenger å søte opp smoothien, kan en banan gjøre underverker. Banan gir mye søtsmak og du slipper derfor å tilsette sukker eller honning.

Pynt kaker og desserter med bær fra hagen.

Det er utrolig lekkert å bruke bær som pynt på både kaker og desserter. Plukk de flotteste klasene og frys dem ned en og en på et brett. Etter noen dager kan de frosne klasene legges forsiktig ned i egne bokser slik at de blir de lettere å ta opp å bruke. Når kaken eller desserten skal pyntes, kan du ta opp den mengden bær du trenger.

Rips

Rips (Ribes rubrum) er den mest hardføre bærarten vi har og kan dyrkes over hele landet. Det går helt fint å dyrke rips i krukke, noe som gi et morsomt og annerledes innslag i krukkeplantingen.

Visste du

  • at det finnes både røde og hvite rips. Hvit rips er søtere på smak enn den røde ripsen.
  • at i Norge finnes det også ulike former av viltvoksende ripsbusker, men disse har som regel veldig sure bær
  • at du fint kan plante både solbær, rips og stikkelsbær som hekk. Passelig avstand mellom buskene er da 1,30 meter. Hva med en blandet bærhekk som grense mot nabo? Det er både artig og nyttig!

Rips egner seg godt til frysing, safting og sylting og er bl.a. rike på C-vitamin og jern. Rips er også godt å spise naturell, spesielt til ulike desserter.

Slik lager du ripssaft:

Plukk av ripsene ved å knekke eller klippe av hele klaser. Du behøver ikke å fjerne rankene før bærene kokes. Legg 1 kg skylte rips i en kjele. Dekk bærene med vann og kok bærene til de sprekker opp og saften renner ut. Hell bærene over i en saftpose og sil deretter saften i en ny ren kjele. Tilsett ca. 250 g sukker per liter saft (du kan bruke mindre mengde sukker hvis ønskelig). Etter at sukkeret er rørt ut, helles saften over på rene flasker og forsegles med tette korker. Saften oppbevares best i kjøleskap eller et annet svalt sted.

Solbær

Solbær (Ribes nigrum) er noen av de sunneste bærene vi har i hagen. Stappfulle av C-vitaminer og antioksidanter -faktisk 6 ganger høyere enn appelsiner. Solbær kan saftes, syltes og fryses, eller brukes naturelle i dessert eller i kaker.

Slik lager du solbærsyltetøy:

  • 500 g solbær og 500 g sukker (du kan bruke mindre sukker hvis ønskelig)
  • ½ dl vann.

Skyll bærene godt og kok bærene under lokk i ca. 1 minutt. Deretter tilsetter du sukker og vann, og la det hele koke i 10 minutter. Hell blandingen på rene glass og oppbevar kjølig.

Stell av rips og solbærbusker

Både rips og solbær er lette å dyrke, de krever ingen spesiell jord eller stell, men det er viktig at bærbuskene ikke tørker ut ved dannelsen av blomster og kart. Uttørking i denne perioden kan føre til kartfall og mindre avling. Rips har noe grunnere røtter enn solbær, så du bør være ekstra påpasselig med at ripsbuskene får nok vann i sommervarmen.

Beskjæring av buskene foretas som oftest om våren, før bladsprett. Etter 2 år bør bærbuskene beskjæres årlig for å en stadig forynging av busken. Grenen beskjæres helt nede ved basis av busken.

Stikkelsbær

Stikkelsbær (Ribes uva-crispa) har et ufortjent dårlig rykte, for med sine hvite, røde, gule og grønne bær, kan du lage både saft, syltetøy og de nydeligste marmelader. Med ny foredling har gartnerne også fått frem stikkelsbærbusker uten torner. Stikkelsbærbusker er veldig greie å stelle, og mange sorter klarer seg fint også steder med herdighetssone H6.

Lag barnas favoritt – nyrørte stikkelsbær med pannekaker og is

Pannekaker og is er en populær rett nå på sommeren. Ekstra godt er det å plukke en håndfull stikkelsbær fra egen hage som du rører ut med litt sukker og vann i en kjele. La dette koke til bærene er møre. Smak til med mengde sukker, og server de lunkne bærene sammen med sammen med pannekaker og is.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem