Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Sure og søte kirsebær

Mange synes at frukttrær er det peneste man kan ha i en hage. Med den flotte blomstringen og de nydelige skulpturelle formene lokker disse frukttrærne frem både de nostalgiske og romantiske følelsene. Men visste du at det finnes både sure og søte kirsebær? Søtkirsebærene (Prunus avium) er de vi populært kaller moreller, og disse har en søt og mild smak. Surkirsebær (Prunus cerasus) har mørk rød farge og smaker ganske syrlig.

Stell:

Frukttrær bør plasseres på en god, solrik og lun i god og dyp sandholdig jord. Det er viktig at jorden er godt drenert, slik at trærne ikke blir stående med røttene i vann. Grener som vokser i en spiss vinkel med stammen er mer utsatt for grenbrekk enn grener som vokser mer vinkelrett utover. Det er derfor viktig at du under beskjæring sørger for å fjerne så mange som mulig av de grenene som har for spiss grenvinkel.

Tips! Hvis kirsebærtreet har mye kart, også etter tynning, kan du sikre deg mot grenbrekk ved å sette ned noen stokker til avlastning. Ikke løft grenen for høyt opp, bare nok til at de får god støtte og avlastning.

Gode tips til bruk av moreller og kirsebær:

Moreller kan spises naturell som frisk frukt eller serveres sammen med ulike desserter, salater og osteanretninger. Moreller kan også saftes, syltes og fryses. Surkirsebær passer best til safting og sylting pga. den syrlige smaken, men bærene kan også spises naturell sammen med f.eks. yoghurt eller i fruktsalat. Surkirsebær er godt egnet til å saft-, vin- og likørproduksjon.

 

Sursyltede kirsebær

Moreller og kirsebær kan brukes til så mangt, og her får du en du en litt annerledes måte å bruke disse bærene på. Som et alternativ til tyttebær kan du bruke sursyltede kirsebær til vilt og annet stekt kjøtt. Denne oppskriften er hente fra frukt.no /OFG

Dette trenger du:

1 porsjoner
1 kg kirsebær
3 dl eddik, 7 %
2 dl rødvin
500 g sukker
1 stk hel kanel
10 stk hel nellik
1 stk laurbærblad
1 stk frisk ingefær

Slik gjør du

Kok opp alt unntatt kirsebærene, avkjøl laken og hell den kald over kirsebærene. La det stå til dagen etter. Sil laken fra, kok den opp, avkjøl og hell den igjen over kirsebærene. La det stå til dagen etter. Kok opp laken enda en gang, tilsett kirsebærene og gi dem et oppkok i laken. Fyll kirsebærene med laken på krukke eller glass. Oppbevares kjølig. Kirsebærene er lekkert tilbehør til vilt og annet stekt kjøtt.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem