Ditt hagesenter -
Er ditt hagesenter
?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Søk på sted:

eller
Vil du velge som hagesenter ditt?
Ja Nei? Velg annet hagesenter

Hortensia som prydbusk

Med sine med sitt romantiske og skulpturelle uttrykk og enorme blomsterklaser i sjatteringer av blått, rosa, rød, lilla, og hvitt, er det kanskje ikke så rart at hortensia har blitt en populær og trendy plante. Hortensia kan brukes på mange måter både ute og inne – enten som en flott og frodig velkomsthilsen ved inngangsdøren eller utplantet i hagens bed eller krukke.

Innenfor hortensiafamilien finnes det ca. 80 ulike arter, men som potteplante er det stort sett bare stuehortensia (Hydrangea macrophylla) som blir brukt. Som prydplante derimot, finnes det mange ulike arter å velge mellom.

Her gir vi deg et knippe av de flotteste hortensiaene som egner seg i hagen som prydplante.

Stuehortensia

Stuehortensia (Hortensia macrophylla) er en allsidig plante som fås kjøpt som både stue- og hagehortensia. Denne hortensiaen er avhengig av en lun og solrik vokseplass skal den klare seg utendørs. Når høsten melder sin ankomst, er det på tide å flytte planten inn, for stuehortensia tåler ikke frost så godt. Skulle du være så heldig å få stuehortensiaen til å overleve vinteren er det viktig at du ikke faller for fristelsen til å beskjære planten om våren. Denne hortensiaen blomstrer nemlig på fjorårets skudd.

Hortensia ‘Magical’

En ny og spennende variant av stuehortensia er på full fart inn i de norske hjem. Hortensia ‘Magical’ er en elegant og robust plante som med sine vakre blomster i lette pastell farger blomstrer uavbrutt i minst 5 måneder. Foruten lang blomstringstid vil blomstenes farge variere gjennom sesongen fra klare vårfarger, som senere går over mot mer gylne høstfarger. Passer godt i krukker og potter og er du heldig kan denne også overleve vinteren.

TIPS: Hortensia er også nydelige snittblomst. Skjær av blomstene når de er godt utviklet. Gir du hortensia et diagonalt snitt nederst på stilken, og samtidig passer på at ingen blader er under vannflaten, vil du kunne ha glede av hortensiaen i vase minst en uke.

Blå eller rosa?

Plantens blomsterfarge avhenger av jordens pH-verdi (kjemisk surt). Er planten dyrket i lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla (pH 4.5 til 5.5). Ved lav pH blir aluminiumet i jorden lettere tilgjengelig for plantene og det er opptaket av aluminium som gir den blå fargen.  Er derimot blomsterfargen rosa eller rød er planten dyrket i en alkalisk jordblanding (høy pH- 6.5 til 7.5). De hvite sortene av hortensia påvirkes ikke av jordens surhetsgrad.

Visste du at:

- en rosa hortensia plantet i sur jord, vil sakte men sikker, forandre blomsterfargen til blått?

- en blå hortensia kan skifte over til rosa hvis den blir plantet i kalkholdig jord. Jo mere kalk, jo sterkere rosafarge.

Syrinhortensia

Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) blomstrer med store, hvite blomstertopper på ettersommeren. Busken kan bli opptil 3 meter høy og trives best på en lun og solrik plass. Kan fryse litt tilbake i løpet av vinteren, men det gjør ikke så mye, da den blomstrer på årsskuddene. Siden syrinhortensia blomstrer på årets skudd, kan den klippes helt ned etter sesongen og bli like fin neste år. Syrinhortensia er lettstelt og trenger lite beskjæring, men liker seg best i næringsrik jord og på en solrik plass. Planten kan være litt treg i starten, men kommer med flere blomster etter hvert som den blir eldre.

Klatrehortensia

Klatrehortensia (Hortensia anomala ssp. petiolaris) er en kraftigvoksende plante som fester seg selv med hefterøtter. Planten kan klatre på både vegger, trær, fjellsider og til og med på flat mark. Men du må ha litt tålmodighet, for klatrehortensia trenger litt tid på å etablere seg. Klatrehortensia er en allsidig plante, og kan plasseres både i sol, halvskygge og skygge i vanlig jord. Blomstrer i juni-juli med hvite, søte blomstre som danner en halvskjerm. Ut på høsten får bladene en nydelig, gul farge som lyser opp i høstmørket.

TIPS! Har du et sted i halvskygge som du vil skjule, myke opp eller fremheve, er klatrehortensia noe for deg. Planten har meget god dekkevne

Vierhortensia

Vierhortensia (Hortensia arborescens) er en busk med bred, tett vekst og litt slengete grener. Trives best på en solrik plass, men tåler noe skygge også. Får flotte, grønnhvite, store kuleformede blomster i juli-oktober. Vierhortensia blomstrer på årsskudd, så skulle den fryse ned om vinteren, vil den komme igjen våren etter. Beskjæring kan du gjøre på våren, og for å få en tett og frodig busk er det lurt å tynne ut noen av de eldste grenene.

Lukk
Følg oss på facebook Følg oss på instagram

Bli medlem i HAGELAND-KLUBBEN

Dine fordeler:

Register deg her

Bli medlem i Hageland-klubben

Bli medlem