Slik får du fin hyttehage
Ingenting er som å stå opp en tidlig morgen, lage seg en kopp kaffe, og sette seg ut for å nyte soloppgangen utover vidda eller sjøen. Det er ingen tvil om at nordmenn elsker hyttelivet. Så hvorfor ikke sørge for at også hagen gir en like flott opplevelse som resten av hyttekosen?
Hytter har lange tradisjoner i Norge, og det finnes i overkant av 450 000 fritidsboliger i landet vårt. De fleste av oss bruker mye tid på å få hytta til å se best mulig ut. Her får du noen gode tips til hvordan du kan gjøre hyttehagen like fin.
Gode tips til hyttehagen
- Det første du må gjøre er å bestemme deg for hva slags hagetype du vil ha. Noen steder passer det best med en naturhage, mens andre steder er det flott med en fargerik blomsterhage
- Vi er kanskje ikke på hytta like mye som vi skulle ønske, og da er plantene ofte overlatt til seg selv. Derfor er det viktig å velge planter som klarer seg best mulig på egen hånd, er hardføre, sykdomsfrie og tåler tørke
- Selv om det er smaken din som avgjør hva slags hyttehage du ønsker, kan hyttas arkitektur være et godt pekepinn. Er det en klassisk hytte eller moderne funkishytte?
- Hva slags jordsmonn du har i hagen kan også være avgjørende. Selv om det er mulig å bytte ut jorda, er det fortsatt billigere å velge planter etter eksisterende jordtype. Et alternativ er å dele opp hagen og spe på med jord til ønskede planter
- Vær klar over at nyplantede stauder, busker og trær trenger mye vann den første sesongen. Det er for at de skal kunne etablere seg i jorda
- Går du for en naturhage, men likevel ønsker litt farger, er det ingenting i veien for å plante en krukke med litt fargepryd når man skal være der i fellesferien. Pelargonia er et flott og fargerikt alternativ til dette
Noen steder passer det best med en naturhage, mens andre steder er det flott med en fargerik blomsterhage
Forskjellene på en hytte på fjellet, ved sjøen eller i innlandet er store, og det er nettopp beliggenheten som bestemmer hvilke planter som kan overleve og trives der. Hvor herdige plantene er måles i en skala som går fra 1 til 8, der herdighetssone 1 (H1) er lite herdig.
- Planter med H1 finnes noen få steder på Sørlandet og Sørvestlandet
- Planter med en herdighet på opp til H4 kan passe fint til hyttehager lang skjærgården
- Planter med H4 og oppover kan beplantes på innlandshytter
- H6, H7 og H8 tåler en støyt fra det barske, norske klimaet og passer godt på fjellet
Hytte på fjellet
De norske fjellene er kjent som noen av de vakreste og mektigste i verden. En hytte på fjellet gir fantastiske naturopplevelser enten du liker å gå på langrenn, stå på slalåm eller ta bena fatt. Men en hyttehage på fjellet krever også en del av plantene.
Velg planter som naturlig hører hjemme i fjellfloraen
Mye vind kan gi plantene tørkeskader, og vanntilførselen kan bli mangelfull om det regner lite. Derfor er det viktig å velge planter som naturlig hører hjemme i fjellfloraen, og som tåler en støyt. Et godt utgangspunkt kan være lavtvoksende stauder, fjellstauder, prydgress og lyng.
Dersom det er dårlig med jord på tomten, og du for eksempel har mye fjellknauser, bør du være raus med å fylle på med jord når du skal plante. Sørg også for at det er nok jorddybde slik at plantene kan vokse og trives.
For å unngå uønsket besøk av rådyr og andre plantespisere bør du være forsiktig med å plante mye blomsterløk, som for eksempel tulipaner. En innrammingen av hagen med busker og trær kan gi beskyttelse mot disse, samt gjøre det lunere for både deg og plantene.
Egnede sorter for hyttehagen på fjellet
Bakkeryllik, brannlilje, bergfuru, buskfuru, fjellsøte, fjellbjørk, fløyelsblomst, gyvel, kornvalmue, kusymre, kuletistel, krokus, reinrose, ringblomst, rosenrot, røsslyng, snøsløyfe, storkenebb, svartsurbær, takløk, tysbast
Hytte ved sjøen
Skal du anlegge en hage ved kysten, er det viktig at plantene du velger tåler sjøsprøyt, vind og ikke minst salt. Det er helt klart en fordel å velge planter som hører naturlig til i kystfloraen og tåler dette.
Akkurat som på fjellet, kan du også her ramme inn hagen med busker og tær, slik at det blir lunere for plantene dine. Dermed er det rom for også å bruke planter som er mindre salttålende.
Salt gjør at vannet blir mindre tilgjengelig for plantene, og kan gi en giftig virkning og skape en ubalanse. Salttålende planter er derfor tilpasset til å vokse på steder der jorda har høyt saltinnhold.
Salt gjør vannet mindre tilgjengelig for plantene, og kan gi en giftig virkning og skape en ubalanse
Fukt, kombinert med høye temperaturer, gjør at soppsykdommer trives godt. Særlig sørover er det viktig at du velger planter som er motstandsdyktige mot soppsykdommer som for eksempel rust og meldugg.
Egnede sorter for hyttehagen ved sjøen
Bakkeryllik, bergfuru, bjørnebær, bladlilje, daglilje, eføy, einer, furu, hvitgran, hybridbarlind, kuletistel, kristtorn, lavendel, nellik, nøkketunge, praktryllik, rosmarin, smørbukk, solhatt, storkenebb, strandkattehale, strandstjerne, svarthyll, takløk, tempeltre, tindved, vortemelk
Hage til innlandshytte
En hytte i innlandet har kanskje den minst krevende hagen, og gir helt andre muligheter enn en hyttehage på fjellet eller ved sjøen. Ofte har du et godt utgangspunkt med trær og busker som naturlig gir beskyttelse mot vind, og med flaks har du et jordsmonn som tillater deg å dyrke flotte surjordselskende planter, som rododendron.
Til innlandshytten kan du dele hagen i ulike deler, og plante ulike sorter. Ligger en del av hagen i fuktig skygge, kan du for eksempel plante bladliljer og liljekonvall. Roser er like fine til hyttehagen, men velg hardføre og velprøvde sorter. Vær forsiktig med å plante blomsterløk, da disse kan bli spist opp av rådyr. Husk også å dekke jorda i blomsterbedet med bark for å holde den fuktig.
Ofte har du et godt utgangspunkt med trær og busker som naturlig gir beskyttelse mot vind
Egnede sorter for hagen ved innlandshytta
Bregne, barlind, brannlilje, bjørk, bergfuru, buskfuru, buskmure, daglilje, liljekonvall, kornell, krokus, kuletistel, krokus, kusymre, kornvalmue, mjødurt, nellik, revebjelle, ringblomst, rogn, røsslyng, rødsildre, sibiriris, syrin, storkenebb, svarthyll, takløk
I likhet med alle hager er også hyttehagen noe du må prøve deg frem på. Start i det små med hardføre planter, og eksperimenter senere når hagen er veletablert. Kom innom Hageland for flere gode tips, samt det du trenger av utstyr.