Vi får ikke nok av tulipaner! Hos mange av våre hagesentre finner du friske tulipanbuketter i glade farger. Rosa, hvite, gule, røde og lilla – for å nevne noen.
Plukk med deg en bunt eller to (eller tre) og nyt følelsen av vår!
Vi får ikke nok av fargerike tulipaner! Hos mange av våre hagesentre finner du friske tulipanbuketter i glade farger. Rosa, hvite, gule, røde og lilla – for å nevne noen. Plukk med deg en bunt eller to (eller tre) og nyt følelsen av vår!
Du kommer langt med friske tulipanbuketter; enten anledningen er stor eller liten. De gjør seg aller best i flokk, så fyll vasen med en stor bunt! Under svarer vi på noen av de vanligste spørsmålene vi får om landets mest populære snittblomst.
Les også: Hvordan få vårfølelsen midt på vinteren?
Selve sesongen varer fra november til april. Her til lands er det en populær blomst – vi kjøper over 80 millioner tulipaner i denne perioden. Mange ser på dem som det første tegnet på vår, men også et kjærkomment innslag i mørketiden.
Røde, gule, oransje, lilla, rosa, hvite – blomstene finnes i alle farger unntatt blå og svart. De har også ulike fasonger – fra doble og frynsete til de helt klassiske.
Den tredje fredagen i januar feirer vi tulipanens dag og markerer at sesongen er i gang for fullt.
Tulipaner er ikke helt som andre blomster. De fortsetter å vokse i vasen – så mye som to centimeter hver dag. Vi syns det er noe av det flotteste med blomstene; de lever sitt eget liv og tilfører virkelig noe organisk til interiøret.
Legg merke til hvordan stilkene bøyer og strekker seg mot lyset. Jo mer vann du har i vasen, jo raskere vokser snittblomstene. Grunnen er at tulipaner drikker vann med hele stilken.
Les også: Vårlige gledesspredere
Ikke kutt stilkene på skrå, men rett over. Ta av 1-2 centimeter nederst på stilken.
Ja, det er viktig å sette buketten i kaldt vann!
Tulipanen trenger ikke mye stell, men det er en tørst blomst! Sørg for å etterfylle vann ofte – gjerne hver dag. Vannet skal alltid være kaldt. Husk å skylle vasen godt mellom hver gang og tilsett gjerne holdbarhetsmiddel.
Se hvordan du steller tulipaner her:
Plasser blomstene i en høy vase, slik at stilkene kan «lene seg» mot kanten.
Se vårt store utvalg av blomstervaser.
Behold plasten på i et par timer, til blomstene har trukket vann og blitt stive.
Snittblomstene er på sitt aller vakreste når de har sprunget ut; da er de rett og slett et majestetisk syn. Skal du ha gjester kan det være lurt å kjøpe bukettene noen dager i forveien – slik at du kan pynte bordet med fyldige, koppformede blomster.
Fyll gjerne på med grønne grener eller andre favorittblomster. Mulighetene er mange! Som borddekorasjon gjør tulipanene seg like fint i kurver som glassvaser.
Se video og bli inspirert:
1. Kutt stilkene rett over med en skarp kniv. Ta av 1-2 centimeter nederst.
2. Bruk en ren vase.
3. Plasser blomstene i en høy vase, slik at stilkene kan «lene seg» mot kanten.
4. Kaldt vann er tingen! Skift det ut jevnlig.
5. Behold plasten på i et par timer, til blomstene har trukket vann og blitt stive.
6. Vi anbefaler å sette tulipanene kjølig om natten.
Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran. Etter at blomsten dukket opp i Europa på 1500-tallet, ble den raskt en verdifull handelsvare og et statussymbol, skriver Tulipantips. Folk gikk virkelig mann av huse for å få tak i tulipanløkene, og etter hvert ble de solgt for skyhøye summer!
De første norske tulipanene ble dyrket i Bergen. Det var legen Henrik Høyer som brakte tulipaner til Norge; han fikk med seg en rekke løker og knoller hjem til Bergen høsten 1596. Og våren 1597 blomstret de for første gang i Norge.
Tulipan (tulipa) er en slekt i liljefamilien. Det er en løkplante med smale blader og koppformede blomster. I tulipanslekten finnes mange tusen sorter som igjen tilhører mange arter, avkrysninger og varieteter.
Tulipanløker settes om høsten. Blomstringstiden er fra tidlig vår til midten av juli. I blomsterbedet passer de ypperlig sammen med allium, keiserkrone (Fritillaria), liljer, ranunkler og stjernehyasint (Camassia). Her kan du lese mer om hvordan du planter høstløk.
Se vårt store utvalg av tulipanløk.
1. Det finnes cirka 7000 registrerte sorter
2. Finnes i alle farger unntatt blått og svart
3. Vokser vilt på ulike steder i Asia
4. I Nederland kunne en løk koste opp mot 120 000 kroner på 1600-tallet!
5. Kom til norden en gang på 1650-tallet
6. Tulipanene du kjøper i butikken plantes på høsten og settes kaldt før de dyrkes fram
Som medlem av kundeklubben Mitt Hageland får du:
Mitt Hageland er for deg som liker grønn glede!
Jeg vil bli medlem