Gi skråningen en mer prydverdi
I de fleste hager finnes det en skråning. For mange blir skråningen en utfordring fordi den enten er for bratt, fylt med ugress og stein, eller ganske enkelt grå og kjedelig. Men fortvil ikke – du kan forvandle en trist og ustelt skråning til et nydelig blikkfang ved å gjøre noen enkle grep. Her gir vi deg tipsene.
Rett plante på riktig sted
Utvalget av planter er stort og det er mange planter som i kan passe i en skråning. De beste plantene til skråningen er de som vokser bredt og som samtidig vil dekke jorden ganske fort – bunndekkende planter.
Med det som utgangspunkt må du også tenke på skråningens himmelretning og hvilken herdighetssone du bor i. Vender skråningen mot nord eller øst må du velge planter som tåler skygge og fuktighet, og har du en skråning mot syd må planten tåle sol og tørke.
Før du setter i gang med selve plantingen er det lurt å tenke på hvordan du vil at skråningen vil se ut. Du kan f.eks. dele opp skråningen i 3 ulike soner – front, midtsone og bakre del. I den fremste delen av skråningen er det best å bruke planter med krypende eller lav vekst. I midtsonen kan du plante inn litt høyere planter og i bakre del av skråningen kan du ha planter som blir mer omfangsrike både i høyde og bredde. Men hvis skråningen ender opp mot huset eller mot en vei er det viktig at plantene ikke er så høye og brede at de hindrer sikt.)
Vintergrønne bunndekkere vil gi skråningen mer prydverdi og samtidig holde på jorden slik at jorden ikke raser ut. Du vil også få en skråning som ser frisk og fin ut gjennom vinterhalvåret
Noen forutsetninger
Skråningen bør være så vedlikeholdsfri og lettstelt som mulig. I utgangspunktet handler det om å velge riktig plante til rett sted og samtidig ha god, ugressfri jord og riktig plantedybde.
I mange tilfeller har skråninger skrinn og dårlig jord så det bør fylles på god og næringsrik jord du kan gjøre for at plantene trives, desto friskere og vakrere blir beplantningen.
Eksempler på gode vintergrønne planter i skråning:
- Klatrebeinved (Euonymus fortunei)
- Vintermispel (Cotoneaster dammeri)
- Krypbarlind (Taxus baccata)
- Microbiota (Microbiota decussata)
- Krypeiner (Juniperus communis)
En måte å beplante en skråning på, er å velge en noen basisplanter som danner grunnlaget for et bunndekkende «teppe» med innslag av plantegrupper som brukes som blikkfang
Et tips kan være å plante ganske tett i begynnelsen ettersom det vil ta noe tid før plantene dekker helt. Det vil derfor spare deg for mye ugressluking, selv om du etter noen år må flytte på noen planter for å gi de mer plass.
For å få et innslag av farger i skråningen kan det plantes blomstrende småbusker og stauder . Ved planting vil vi anbefale å plante i grupper med 3-5 planter av samme sort. På denne måten vil man oppnå en bedre fargevirkning og samtidig få et mer helhetlig inntrykk.
Eksempler på gode blomstrende busker i skråning:
- Mure (Potentilla)
- Spirea
- Krypgyvel
- Roser, lave sorter
- Ildkvede
- Flikkranstopp (Stephanandra incisa)
- Rhododendron, lave sorter
- Svartsurbær (Aronia melanocarpa)
Tenk utradisjonelt
Det er også mulig å tenke litt utradisjonelt når du planter i skråningen. Hva med å plante inn noen bærbusker som hageblåbær, rips og solbær er bærbusker som alle kan plantes inn i en skråning så lenge skråningen ikke er altfor bratt. Svartsurbær (Aronia melanocarpa) er en prydbusk som har spiselige bær i tillegg til blomster og nydelig høstfarge.
Eksempler på gode stauder i skråning:
- Vinterglans (Pachysandra terminalis)
- Storkenebb(Geranium)
- Kinaspir (Astilbe chinensis)
- Bladlilje (Hosta)
- Prydkattemynte (Nepeta fassenii)
Hos din nærmeste Hageland vil du finne riktige planter og få gode gartnerråd til din skråning.
Anne Aandstad
Hvor dyp jord må disse vintergrønne plantene stå i? Jeg har et felt på tomta hvor det er sprengstein med litt jord over( ca20 cm? Er det nok?
Vennlig hilsenAnne
Maria
Hei!
20 cm bør være nok, men husk å fylle på med god og næringsrik jord samt ettergjødsle med en liten neve helgjødsel til hver plante 2-4 uker etter planting.
Rhododendron, Buksbom og alle typer furu er eksempler på planter som ikke får så dype røtter.
Hageland