Slik blir du kongen av grillsesongen
Et vellykket grillmåltid krever riktig utstyr og god teknikk. Hva bør du tenke på når du skal velge grill, og hvordan blir du kongen av grillsesongen? Vi har de heteste tipsene.
Trangen til å fyre opp grillen er et sikkert vårtegn. I denne artikkelen gir vi deg en enkel guide til hvordan du blir kongen av grillsesongen. Et vellykket grillmåltid har to essensielle ingredienser: riktig utstyr og god teknikk. La oss begynne med den første. Hvilken grill bør du velge? Det finnes hundrevis av varianter på markedet.
Det kan være lurt å tenke gjennom følgende: er det viktig for deg at grillen er enkel å fyre opp? Vil du kunne justere temperaturen, eller er det den gode røyklukten- og smaken som appellerer til deg? Svaret på disse spørsmålene kan være avgjørende for hvilken grill du bør gå for. For mange står det endelige slaget mellom en kullgrill eller en gassgrill.
Gassgrill eller kullgrill?
Gassgrillen har seilt opp som en storfavoritt de siste årene. Den er enkel å ta i bruk og blir fort varm. I tillegg har du full kontroll på temperaturen, og det er enkelt å lage ulike soner med forskjellig temperatur. Hos utvalgte Hageland-butikker finner du flere modeller. Sortimentet spenner fra imponerende proff-griller til enkle nybegynner-varianter og portable løsninger.
Kullgrillen er høyt elsket av de mer tradisjonelle grillerne blant oss. De som liker å kjenne lukten og smaken av røyk når festmåltidet skal tilberedes og fortæres. For deg som bare griller en sjelden gang, og tar deg tid til å vente på at kullet skal bli varmt, er dette et godt alternativ. Ta gjerne en titt på vår flotte kullgrill fra Napoleon her.
Riktig utstyr er alfa omga for å lykkes med grillingen i sommer, men som du skjønner har både gass og kull sine fordeler. Spør oss gjerne om råd hvis du er usikker på valget! Vi har også alt du trenger av tilbehør til grillen din, som grilltrekk, stekeplater, grillbørster, utstyrssett og pizzaspader.
Den perfekte grillen for deg
Når du nå har besvart et av livets store spørsmål, gass eller kull, er tiden inne for å velge hvilken modell du skal gå for. Her må du selvsagt ta hensyn til hvor stor plass du har på uteplassen, og hvilke lagringsmuligheter du har.
3 griller for deg med liten plass
3 griller for deg med stor plass
God grillteknikk
Når riktig grill og utstyr er i boks, gjenstår det bare å slippe sin indre grillmester fri og kokkelere alskens herlige måltider. Før du kan kalle deg en ekte konge av grillsesongen, bør du imidlertid vite forskjellen på direkte og indirekte grilling.
Direkte grilling: maten grilles rett over varmekilden. Perfekt når du skal gi farge til maten og «svi» overflaten. Denne metoden egner seg best til pølser, grønnsaker, fisk og mindre kjøttstykker.
Indirekte grilling: maten ligger litt unna selve varmekilden. Selv om maten plasseres i «den kalde sonen», kan temperaturen komme opp i rundt 200 grader med lokket på. Denne metoden brukes hovedsakelig til store stykker kjøtt og fisk.
Kombinert: en kombinasjon av direkte og indirekte grilling gir maten en fin farge med direkte varme, samtidig som hovedgrillingen foregår i den kalde sonen. Det er sånn ekte grill-magi skapes!
Enkle grillretter for hele familien
Det sies at en god sommer måles i antall grilldager, men det skader ikke å tjuvstarte sesongen allerede nå! Grilling på en vanlig hverdag er også helt innafor, spør du oss.
Et godt grillmåltid bidrar gjerne til litt ekstra god stemning rundt middagsbordet. Her er noen tips til raske, men velsmakende grillmåltider for hele familien.
Foliepakke med kylling og grønnsaker: skjær opp kylling og grønnsaker, vendt alt i litt flytende margarin og legg det over på aluminiumsfolie. Krydre med salt og pepper. Pakk folien godt rundt kjøttet og grønnsakene, og legg den på grillen i cirka 10 minutter. Kilde: Matprat.no.
Hot grillet skinkebiff: lag en dressing av chili, vårløk, koriander og olje. Pensle skinkebiffen med olje, og krydre den med salt og pepper. Grill i cirka 2-3 minutter på hver side til den er gjennomstekt. Ha over dressingen og server gjerne med en saftig maiskolbe. Kilde: Matprat.no.