Hageroser i mange former
Vekk gartneren i deg, og la blomstenes dronning få sin plass i solen! Det finnes mange varianter å velge i, men gå for de hardføre så får du lønn for strevet.
Det som skiller hagerosene mest fra hverandre er vokseform. Det finnes stilkroser som egner seg godt til snitt og klaseroser som vokser med mange roser på samme stilk. Markdekkeroser er lave roser som dekker bredt og egner seg godt i krukker og som lav hekk. Klatreroser er frodige og blomsterrike og kan vokse oppetter en vegg eller pergola.
Historiske roser og engelske roser som Austin roser er andre varianter, og som kan fortrylle med sin deilige duft og nydelige blomstring. Hvilke roser som vil vokse og trives hos deg, handler om forholdene i din hage. I naturen er alt nøye avstemt i forhold til lys, næring og fuktighet. Slik bør du tenke i hagen også, og et godt råd for å lykkes er å velge de sterke og hardførene rosevariantene.
Sol og jord
Hageroser vil ha mye sol for rikest blomstring og næringsrik, dyp jord med jevn vanntilgang. Roser skal plantes dypt. Grav et hull på cirka 50 centimeter og sørg for at podestedet (du ser en kul på stammen der rosen er podet på en grunnstamme), kommer minst 10 centimeter under jorden. Roser trenger god, porøs jord med mye kompost i. Bruk kompostjord i plantehullet. Vann godt før du fyller hullet helt opp med jord, tråkk jorda godt til og vann på nytt fra toppen når du planter dem.
Roser er storspisende planter. Forbedre jorden rundt hagerosene hver vår med kugjødsel og kompletter med rosegjødsel om sommeren ut juli måned. Da blir rosene sterkere og mindre utsatt for sykdom. Bladlusa kommer, dessverre, når det er varmt og rosene er i god vekst. Et miljøvennlig tips er å sette opp fuglekasser – fugler spiser lus – eller spyle bladlusa vekk med hageslangen. Gjenblomstrende roser må nesten alltid sprøytes. Derfor kan såkalte historiske roser by på litt mindre gartnerjobb. Forskjellen er at historiske roser ikke er remonterende, det vil si gjenblomstrende. Historiske roser blomstrer kun en gang hver sommer, til gjengjeld er de sterke og mer hardføre.
Når høsten kommer bør du fjerne alle blader rundt hagerosene for å unngå ulike skadesykdommer.
Beskjæring
De fleste hageroser har godt av en beskjæring hvert år, om våren etter siste frostnatt. Beskjæringen fremmer nemlig en kraftig nyvekst. Derfor er hovedregelen at svakt voksende roser skal beskjæres mest, og kraftig voksende minst. Det er flere forskjellige måter å beskjære rosene på – alt etter hvilke rosegrupper det handler om. Buskroser klippes ned til om lag 15 centimeter. Klatreroser forynger du ved å skjære vekk de eldste grenene, og dermed la de yngre få vokse seg sterke fra bunnen. Markdekkende roser kan du bare la krype langs bakken. Stilkrosene beskjæres ned til cirka 20 til 25 centimeter.
Vil du har roser i potter, husk å plante dem i store potter med god jord og kugjødselkompost. Vær også nøye med vanning og gjødsling hele sommeren. Potterosene kan du plante ut i bakken når høsten kommer. Eller du kan ta potterosene inn kjelleren for overvintring.