Sank frø fra egen hage

Frøsanking i egen hage er en fin måte å bevare og dele planter. Her kommer noen praktiske tips til hvordan du kan komme i gang med å samle og oppbevare frø.

Her er noen gode tips for deg som skal i gang med frøsanking

  1. Velg sunne planter. Samle frø fra sunne og sterke planter som har vist seg å trives i hagen din. Dette øker sjansene for at frøene vil produsere robuste avkom. 
  2. Velg alltid modne frø. Vent til frøene er modne før du samler dem. Frøene skal ha endret farge og begynt å tørke på planten.
  3. Husk riktig lagring. Oppbevar frøene på et tørt og kjølig sted. Du kan bruke papirposer eller glasskrukker for å oppbevare frøene, husk og merke dem med plantens navn og innsamlingsdato.
  4. Forsiktig behandling. Behandle frøene forsiktig for å unngå skade. Unngå å utsette dem for ekstreme temperaturer eller fuktighet.

Dette trenger du

  • Papirposer, konvolutter eller glasskrukker
  • Et tørt og kjølig sted til oppbevaring

Plantenes tilpasning til lokale forhold

Planter som har vokst i hagen din over tid, har tilpasset seg de spesifikke vekstforholdene der. Når du samler frø fra disse plantene, får du frø som allerede er tilpasset jordforhold, klima og andre faktorer i området ditt. Dette øker sjansene for suksess når du sår frøene igjen, og resulterer i sunne og tilpasningsdyktige planter.

Hvilke fordeler er det med å sanke frø?

Når du samler frø fra hagen din, bidrar du til å bevare mangfoldet av planter. Mange moderne sorter er avlet for å ha spesifikke egenskaper, og i denne prosessen kan genetisk mangfold gå tapt. Ved å samle frø fra sunne og sterke planter, bidrar du til å bevare variasjonen av gener i plantepopulasjonen. Dette er spesielt viktig for gamle eller sjeldne plantearter som kanskje er truet. I tillegg er det både bærekraftig og økonomisk for lommeboken!

Ved å samle frø fra hagen din, kan du spare penger, tilpasse plantene til lokale forhold og bidra til bevaring av genetisk mangfold

Frøsanking er en enkel og givende praksis som kan berike hagen din og bidra til bevaring av planter. Ved å samle frø fra hagen din, kan du spare penger, tilpasse plantene til lokale forhold og bidra til bevaring av genetisk mangfold. Ikke bare er det et miljøvennlig valg, det gir også muligheten til å dele med naboen eller andre hageentusiaster. Så neste gang du ser en moden frøstand i hagen din, samle noen frø og utforsk denne bærekraftige tilnærmingen til hagebruk. Lykke til!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.