Slik beskjærer du epletreet

Epletrær er blant de vanligste frukttrærne i private hager. Her følger noen tips om beskjæring av ulike epletrær.

Beskjæring av gamle epletrær

Gamle epletrær kan ha mange former. De kan være godt vedlikeholdt opp igjennom årene, eller med mye vannskudd (piskevekst), mose og greiner som ikke vokser helt optimalt. Når du skal gå igang med beskjæring av gamle epletrær så er det lurt å fordele beskjæringen over flere år, gjerne 3 år.

  • Det første året kan du klippe bort en del av piskeveksten. Det er de tynne løsskuddene på stamme eller greiner. I tillegg kan noen av de tynne greinene som vokser innover i kronen beskjæres.
  • Andre året kan noen av hovedgreinene det er for mange av beskjæres.
  • Tredjeåret klippes noen flere av piskene bort, og noen av de gamle greinene i toppen.
  • Døde, skadde eller syke greiner må også fjernes.

Når du beskjærer husk på dette!

Kutt greinen helt inn i basis, som vil si at det ikke skal stå igjen en stubbe eller pinne. Se på greina før du setter i gang, der vil du oppdage at det er en ring helt inne ved stammen som er greinkragen. Den skal ikke skjæres bort – da leges sårene på stammen raskere. I tillegg reduserer du risikoen for sopp og infeksjon i treet.

En grei huskeregel er at alle greiner som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens greiner som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt.

Mose på gamle epletrær

Mose på epletreet og andre frukttrær er ikke skadelig for treet. Epletreet har næringsrik bark og er et aktuelt voksested for mange mose- og lavarter. Mye mose og lav kan være et tegn på vekststagnasjon. Fornuftig beskjæring over flere år og gjødsling kan redusere mose- og lavvekst.

Når skal nyplantede epletrær beskjæres?

  • Nyplantede epletrær trenger ikke beskjæres før etter 2-3 år. Treet må få etablert seg og det må ha begynt å vokse greiner.
  • Når du skal begynne å beskjære etter 2-3 år, velg en hovedgrein som skal få være toppen og ikke la de andre sidegreinene vokse forbi denne.
  • Skjær bort greiner som vokser innover i kronen eller som er knekt eller skadet.
  • Beskjær helt inn til basis men ikke innenfor greinkragen.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.