magnolia i full blomst fra Hageland

Magnolia – et blomstrende blikkfang

Magnolia er kjent for sine vakre, velduftende blomster på bare grener. Finn ut hvordan du lykkes med det blomstrende blikkfanget.

Magnolia

Magnolia er kjent for sine vakre, velduftende blomster. De eksotiske blomstene minner om vannliljer, i hvite eller rosenrøde nyanser, som blomstrer enkeltvis i toppen av kvistene. Bladene er store og læraktige. Ifølge snl.no består magnoliafamilien av to slekter med til sammen 230 arter. Noen av dem er populære prydtrær i Norge, blant annet junimagnolia, praktmagnolia og snømagnolia. Magnolia vokser vilt i Amerika, Sørøst-Asia, Korea og Japan. De liker seg godt i glisne skoger, i områder med mye regn og høy temperatur. Så hvordan får du Magnolia til å trives i hagen din? Vi viser deg hvordan.

Magnoliamagnolia

Magnolia i potte

Magnolia trives (naturlig nok) best i sitt opprinnelige miljø, så det gjelder å finne en skjermet plass i hagen. Her bør det verken være for mye sol eller skygge. Generelt kan prydbusker og trær som er dyrket i potte plantes fra tidlig vår og helt frem til det blir frost.

Magnolia – slik lykkes du

Ved planting av Magnolia, slik går du fram:

  • Grav et ca 70 cm dyp og bredt hull. Husk at jorda må være lun og fuktig hvis du planter på høsten. Magnolia finnes i mange varianter; noen er mer hardføre enn andre. De fleste blomstrer om våren med bare grener. Sett gjerne hele rotklumpen i en bøtte med vann i 5-10 minutter.
  • Området må være godt drenert, men ikke for tørt. Magnolia liker seg i porøs, moldholdig jord med lav pH-verdi. Planten har følsomme røtter, så ikke trykk jorda for hardt rundt den.
  • Vann godt gjennom hele sesongen. Magnolia liker ikke tørke.Du kan gjerne gi den rhododendrongjødsel etter blomstring.Legg et tykt lag med løv rundt planten for å beskytte den mot kulde når vinteren nærmer seg.
magnolia

Flere tips for å lykkes med magnolia tre

Som hovedregel skal du helst ikke beskjære Magnolia. Hvis du må fjerne en kvist eller to, bør du gjøre det om høsten. Busker og trær som har mye sevje er følsomme for beskjæring om våren. Husk at en nyplantet magnolia må ha jevn vanning det første året. Den er veldig følsom for å tørke ut før den har fått etablert seg skikkelig. Magnoliaen kan gjerne plantes alene, som en solitærbusk, slik at både røtter og grener får god plass til å strekke seg ut.

Praktmagnolia

Praktmagnolia er en busk i Magnoliafamilien, med vakre blomster i rosa, lilla og hvitt.  Den plantes i potte og bevares et lunt sted innendørs, til det er varmt nok til å sette den ut. 

magnoliamagnolia

Ofte stilte spørsmål om Magnolia

Hvordan plantes magnolia? I naturen er magnolia vokser magnolia i varme og fuktige områder. Det er derfor fint å velge et sted der det er fuktig nok og der det er nok sollys. Det er også viktig at stedet er godt drenert. Magnolia trenger moldholdig jord med lav ph-verdi. Grav et ca 70 cm bredt og langt hull i jorda, og sett magnoliaen i hullet og klapp lett på jorda rundt. Vann godt og fortsett å vanne gjennom hele sesongen.

Når blomstrer magnolia? Magnolia blomstrer fra slutten av april til begynnelsen av mai.

magnolia

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.