Hvordan så frø - en enkel guide

Alt du trenger å vite om hvordan, når og hvor du bør så frø. La det spire i hagen, på balkongen eller kjøkkenbenken!

Forkultiverer først

Å så frø er en enkel og morsom aktivitet som passer for hele familien. Så frø av grønnsaker eller blomster, eller dyrk frem de krydderurtene du liker aller best. Det finnes to måter å komme i gang – forkultivering og direktesåing.

Slik dyrke du grønnsaker inne

  1. Fyll små plastpotter med Så- og kaktusjord, her har vi også torvfrie alternativer. Klapp lett på jorda slik at den blir plan. Vann forsiktig.
  2. Vermiculite er lurt å legge i et tynt lag på toppen av jordoverflaten for å holde på fuktigheten.
  3. Lag et lite hull i jorda og slipp frøet oppi. Med små frø kan du ha flere i samme potte. Med større frø holder det med 1-3 per potte.
  4. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Små frø trenger så vidt et jordlag over seg. Større frø kan dekkes med 1 – 1,5 centimeter jord.
  5. Merk med etiketter hvilke frø du har sådd i de ulike pottene.
  6. Frøene trenger jevn luftfuktighet. Dekk pottene med lokk eller plastfolie med små hull. Plasser dem lyst, men ikke i direkte sollys. Sår du om vinteren, bør du bruke vekstlampe.
  7. Sørg for å holde jorda fuktig, men ikke overdriv vanningen. Det kan være lurt å bruke en sprayflaske i starten. Temperaturen bør ligge på 20-24 grader.
  8. De nye spirene har som regel to frøblad. Når de to første bladparene viser seg over frøbladene, skiller du plantene forsiktig fra hverandre med en priklepinne og planter dem i hver sin potte slik at de får mer plass. Pass på så røttene ikke tar skade.
  9. Når frøene har spirt og blitt små planter, planter du om i større potter eller planter de ut i hagen når været tillater det. Da er det lurt å bruke en jord med litt mer næring om planten trenger dette.

Visst du at?

Direkte såing utendørs. Fjern steiner og ugress. Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig. Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Følg anvisningen på frøposen. Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde. Hold såingen fuktig til den spirer.

Når bør du så og hvilke frø spirer raskt?

Sjekk frøposen for informasjon om hvilke frø som krever forkultivering og når du bør gå i gang. Bor du nord i landet, sår du frøene i siste anbefalte del av forkultiveringsperioden. Uansett gjelder det å skynde seg sakte. Våren kan ofte la vente på seg, og lange og hengslete ungplanter vil ha store problemer med å «komme i gang» når de plantes ut.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.