Plantelys og vekstlys. -Slik brukes det!

Ved hjelp av plantelys og vekstlys kan du dyrke innendørs hele året, uansett sesong. Oppdag fordelene her!

Lys er det viktigste vi gir til plantene våre.

Å dyrke innendørs og høste egne grønnsaker året rundt er en drøm for oss nordboere. Men i de mørkeste månedene, fra slutten av september til begynnelsen av mars, strekker ikke dagslyset til.

Løsningen er plantelys eller vekstlys. Ekstra lys gjør plantene dine glade, friske og sterke! De vokser raskere og trives bedre – rett og slett. 

Lys er energikilden til planter og faktisk det viktigste av alt vi gir til plantene våre.
Bruk vekstlys når du dyrker og sår innendørs

Når bør du bruke plantelys?

Plantelys passer både til forkultivering og som ekstra lyskilde når du dyrker innendørs. LED-lysene fra Nelson Garden er spesielt designet for å stimulere plantevekst ved å sende ut et elektromagnetisk spektrum som påvirker fotosyntesen.

Vil du tyvstarte vekstsesongen ved å så sommerblomster, grønnsaker og krydderurter innendørs eller i et oppvarmet drivhus? Når du dyrker innendørs om vinteren, kan vi garantere deg at plantelys vil gjøre en stor forskjell. Bruk gjerne en timer på vekstlyset og la det være tent i 12-16 timer av gangen.

Et sikkert tegn på at en plante får for lite lys, er at den blir lang og spinkel. Den strekker seg mot det lille lyset den har tilgang på!
Plantelys bør benyttes når du sår innendørs

Slik bruker du plantelys og vekstlys når du sår

  • Plasser frøene rundt 10–20 cm fra lyset og øk avstanden gradvis til 50 cm når plantene vokser.
  • Ved bruk av LED-belysning kan du ha lyset nærmere plantene uten risiko for brannskader, da LED-lysene genererer mindre varme.
  • Velg en belysningsvariant som kan justeres i høyden, uavhengig av typen belysning du bruker.
  • Belysningen bør være på fra 14 til 16 timer per dag. Følg døgnrytmen og slå av lyset om natten.

Slik bruker du plantelys og vekstlys til inneplanter

  • Inneplanter som ikke står ved vinduet får vanligvis for lite lys om vinteren og trenger ekstra støttelys fra en lampe.
  • Suppler med plantelys 12-14 timer daglig.
  • Følg døgnrytmen og slå av lyset om natten.

Slik bruker du vekstlys til planter som skal overvintre innendørs

  • Når du overvintrer planter bør de oppbevares kjølig i en garasje eller kjeller.
  • Plantene trenger lys 8 til 12 timer per døgn.
  • Bruk gjerne en timer, så slipper du å skru av å på lyset.

Er det virkelig nødvendig med plantelys?

For å vise hvor stor forskjell plantelys utgjør, har Nelson Garden gjort en test med pak choi og salat i fire minidrivhus med seks planteplugger i hver. To av minidrivhusene fikk stå et par desimeter under en LED-lampe, de andre fikk bare tilgang på naturlig lys. Etter 16 dager hadde frøene med plantelys spirt og vokst opp til små, kompakte miniplanter.

Frøene uten plantelys hadde bare dannet små, spinkle planter der de første karakterbladene så vidt viste seg. Det var også stor forskjell på plantenes rotsystem. De større plantenes røtter hadde begynt å ta seg utenfor pluggen og så sterke og friske ut, mens de mindre plantenes røtter fortsatt holdt seg inne i pluggen. Det er med andre ord liten tvil om at planter trenger litt ekstra hjelp på veien i de mørke vintermånedene.

Vekstlys hvor du kan justere høyden er lurt.Få sunne planter ved bruk av vekstlys og plantelys

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.