Petunia surfina hengepetunia

Hold petunia vakker hele sesongen

Petunia eller Praktpetunia er en nydelig sommerblomst som kan trives nærmest hvor som helst. Her er tips til hvordan du kan holde den vakker hele sesongen!

Den populære Petuniaen

Petunia er en populær ettårig sommerblomst og finnes i mange farger og fasonger. Noen henger, andre spirer opp som trompeter. Felles for alle er vakre mønstrede fargenyanser, god duft og relativt enkelt vedlikehold. Petunia kan vokse seg stor og vakker i løpet av kort tid, men for å klare dette trenger den litt hjelp på veien. Tre stikkord verdt å merke seg er gjødsel, vann og stell.

Slik steller du Petunia

  • For å holde din Petunia vakker og fargerik hele sommeren er det viktig at den trives. Det gjør den best om den får jevnlig med vann og gjødsel.
  • Plasser petunia på en solfylt og lun plass. Delvis skygge kan også fungere, og helst i ly for hardt vær.
  • Petunia egner seg godt i både krukker, balkongkasser, bed og urner. Bruk helst en litt stor krukke, slik at røttene får mulighet til å utvikle seg.
  • Mot slutten av sesongen er det også en fordel å kunne skåne planten mot nattefrost. Petunia tåler sjeldent minusgrader.
  • I krukker anbefales Hageland Krukkejord for en sunn og god vekst. Om du ikke har jord med langtidsgjødsel, bør flytende plantenæring tilføres ved vanning eller blande ut litt langtidsgjødsel i jorda.
  • Hold jorden jevnt fuktig.
  • Knip vekk visne blomster etter avblomstring for å danne nye blomsterknopper.

Hengepetunia/Superpetunia

  • De hengende variantene passer utmerket i ampler. Hybrider og sorter av Petunia som henger passer prefekt i ampler, og er en fin måte å fargelegge inngangspartiet eller terrassen. Det viktigste her er å velge en stor nok ampel. Ampler fra 25 cm og oppover passer bra til de flest variantene og gir rom for røttene til å vokse samtidig som de får næring. I større ampler er Petunia ideell for samplanting, og passer godt i kombinasjon med både hengende og opprettvoksende naboblomster.
  • Hengepetunia i ampel kan også være superfin å bruke i krukker.
Petunia hengepetunia

Petuniaslekta 

Petunia er oppkalt etter tobakksplanten. Plantene er i nær slekt og har nesten identiske blader. Navnet er en latinisering av det portugisiske petun eller peto som betyr tobakk. Petuniaarten tilhører søtvierfamilien og har sin opprinnelse i Sør-Amerika. Her til lands fungerer Petunia som et samlenavn for alle sortene. Noen av de vanligste variantene er Småpetunia, Storblomstret og Hengende Petunia.

PetuniaPetunia

Ofte stilte spørsmål om Petunia

Hvordan kniper man Petunia? Bruk saks eller negler og knip av de visne blomstene helt ned til neste knopp.

Hvordan steller man Petunia? Petunia trenger jevn vanning, mye sol, gjødsel og du må knipe av visne blomster.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.