Slik planter og steller du georginer

Mexicos nasjonalblomster, georginer, krever mye sol og de må inn om vinteren, men belønner deg rikelig med sydlandsk fargeprakt. Vi viser deg hvordan du planter og steller Georginer.

Den robuste georginen

Jo mer sol, jo mer blomstring! Georginer, eller Dahlia har en fargeprakt og utstråling som sprer liv og glede fra midt på sommeren til frosten kommer. Georginer kan dyrkes fra frø, men ønsker du en robust plante med rikelig blomstring velger du å kjøpe knoller på hagesenteret om våren. Disse kan du med fordel plante innendørs allerede i april for å gi planten en god kickstart før du setter den ut.

Utstyrsliste

 • Melkekartong
 • Georgineknoll
 • Blomsterjord/Krukkejord
 • Krukke
 • Dreneringskuler
 • Langtidsvirkende gjødsel

jordgeorgine dahlia georginer

Slik planter og steller du Georginer/Dahlia

Fra knoll til blomst

 • Klipp av toppen på en stor melkekartong og fyll på med et lag blomsterjord. Legg så i knollen og fyll på med ytterligere et par centimeter med jord. La den stå svalt, og etter en drøy måned har du en plante med et velutviklet rotsystem som løfter seg opp mot lyset.
 • I begynnelsen av juni er det tid for å plante georginene over i krukker, pallekarmer eller potter og sette dem ut i sola. Da er det viktig å bruke krukkejord og å legge et lag lecakuler i bunn for god drenering. 

 • Pass på å sette plantene lunt i starten og vær deretter nøye med å vanne. Bruk langtidsvirkende gjødsel regelmessig gjennom sommeren, for dette er planter som vokser kraftig på en sesong.
ge

Vanning av Georginer/Dahlia

 • Georginer, eller Dahlia, vil ha jevnlig tilgang på vann og næring. Og du må huske å knipe vekk gamle blomster for at de skal fortsette å blomstre. 
 • Tips! Om knollene skal spares til neste år, slutter du å gi georginene næring i september. Når blomstene visner om høsten, kan du ta vare på knollene og bruke dem på nytt. Grav knollene forsiktig opp og rist av løs jord. Kast eventuelle skadde eller sykdomsangrepne løk. La stilk og blader være på til de er visnet ned, så kutter du dem rett over knollen. La knollene tørke 10-15 dager i romtemperatur før du lagrer dem for vinteren. Legg knollene tørt, luftig og kjølig i kjelleren eller i en frostsikker garasje. Når våren er tilbake i april, kjenner du oppskriften på en vellykket georginersommer. Klippe toppen av en stor melkekartong, fylle på et lag med blomsterjord.

georgine dahlia georginergeorgine dahlia georginergeorgine dahlia georginergeorgine dahlia georginer

Ofte stilte spørsmål om Georginer/Dahlia

Kan Georginer overvintre? Georginer er en flerårig knollplante som ikke kan overvintre ute i Norge. Den må derfor tas inn på høsten om du ønsker å ha glede av den i flere år. De er like fine i en krukke eller plantekasse på uteplassen som når de får være et fargekick blant stauder i blomsterbedet.

Kan man ha Georginer i krukker? Det går fint å ha georginer i krukker, så lenge du velger store nok krukker. Georginer er avhengig av mye vann, så for å få vannet rikelig trenger de god plass i krukkene. Til de høyeste variantene bør du velge en krukke som tar minst 30 liter. For de lavere bør krukken romme minst 20 liter. 

georgine dahlia georginer

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.