Slik steller du stemorsblomst

Stemorsblomst er en vakker vårfavoritt. Vi viser deg hvordan du planter og steller den.

Den robuste stemorsblomsten

Stemorsblomster passer i alle typer sammenplantninger, og kombinerer du dem med løkblomster vil det gi vårstemning ute ved inngangspartiet. Sammen med løkblomster, er stemor faktisk de eneste blomstene som tåler vårens skiftende temperaturer. De kan tåle litt nattefrost og overlever selv om gradestokken er nede i fem kuldegrader. Dersom det skulle bli overraskende lave temperaturer over en lengre periode, kan du plassere dem et lunt og varmt sted innimellom – for eksempel garasjen eller inn i gangen.

Slik planter og steller du stemorsblomst

  1. Stemorsblomster finnes mange ulike størrelser, både ampler og skåler. Disse kan du plassere omtrent hvor du vil, men de vil foretrekke å stå i sol til halvskygge.
  2. Stemorsblomster tåler ikke uttørking, derfor er det viktig med jevnlig vanning. Men pass på at vannet ikke blir stående i krukken.
  3. Bruk Krukkejord med langtidsgjødsel eller bland inn litt langtidsvirkende gjødsel i krukkene. Da kan de blomstre helt til sommerblomstene er klare for utplanting.
  4. Knip av visne blomster for å forlenge blomstringen. Jo mer du kniper, desto flere blomster dannes.
  5. Stemorsblomstene kan settes ut i hagen når du ønsker å plante noe nytt i krukkene. Da kan de sette frø og plantene vil blomstre neste vår.
stemor plantingstemor planting

Visste du dette om stemorsblomsten?

Stemorsblomsten kan bli omtrent 20-30 centimeter høy, men som oftest blir den ikke høyere enn 10-15 centimeter. Hos Hageland finner du både små- og storblomstrede sorter. I tillegg finnes det et spennende utvalg fargekombinasjoner som lyser vakkert opp i krukkene – alt fra de opprinnelige lyseblå til sterkt gule og røde.

Men, hvorfor heter det stemorsblomst?

Det sies at kjært barn har mange navn, og i dette tilfellet har også stemoren det; skjereblom, kattaue, maiklatt, sypiker, kjerkefolk, kjerringtenner og gammelkjerring-blome er bare noen av dem.

Men navnet stemorsblomst har den fått etter dens utseende. Hvis du ser nøye på stemoren vil du kunne se at de to øverste kronbladene ligger litt oppå hverandre, og at de kun er festet sammen på ett område – en stol. Et slikt par kronblader ble tidligere sammenlignet med to stedøtre som måtte sitte sammen på samme stolen, og kun fikk gå kledd i blått.

Stemoren, det nederste kronbladet, sitter på to stoler. Sidestilt finner du de to midterste kronbladene som representerer hennes ekte døtre. De fikk ha på seg litt finere klær og ikke minst sitte på hver sin stol – altså hvert kronblad.

Ofte stilte spørsmål om stemorsblomster

Hvordan kniper man stemorsblomster?

Bruk en saks og klipp av visne blomster, gjerne 5-10 cm ned på stilken. Etter hvert vil det vokse fram nye knopper som blomstrer. 

Når kan man plante stemorsblomst?

Stemorsblomsten tåler litt frost, og kan plantes ut fra rundt april. Her må man følge med på temperaturen, men de kan tåle noen minusgrader og komme seg igjen, så om de har visnet, kan de våkne til liv selv etter en frostnatt.

stemor violastemor viola

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.