Hopp til hovedinnhold

Grønnsaker

Har du lyst til å dyrke egne grønnsaker? Hageland har alt du trenger for å komme i gang med selvdyrking. Det blir stadig mer populært å være sin egen gartner. Tenk å kunne forsyne seg av ferske godsaker fra hagen, balkongen eller verandaen!

 • Kategori
  37
 • Kategori
  37

Hvordan dyrke grønnsaker selv

Er du klar for å lage din egen kjøkkenhage? Du kan dyrke grønnsaker inne og ute. I kasser på verandaen, i vinduskarmen, i et drivhus eller rett i jorda. Salat, tomater, spuash, gulrøtter, poteter, urter, chili, reddiker og sukkererter; listen er lang over hva du kan få til med litt tid og innsats.

Grønnsaker kan du så fra frø, eller du kan kjøpe ferdige småplanter med frukten på. Stiklinger gjør det enkelt å drive fram egne planter på en budsjettvennlig og morsom måte. Du finner et stort utvalg stiklinger av grønnsaksplanter i våre hagesentre.  Velg mellom agurk, chili, tomat og mange flere. Småplantene gror du frem hjemme og potter de om i mer næringsrik jord etter hvert som de blir større.

I prinsippet kan du bruke hva du vil til å dyrke grønnsaker i. Potter, krukker eller kasser fungerer godt. Selvfølgelig med sol, vann og næring på kjøpet. Sjekk anvisningen på frøposen og bruk riktig jord for å gi grønnsakene all den næringen de trenger.

SE OGSÅ: Alt du trenger for å dyrke selv

Forkultivering og direktesåing

Du kan tyvstarte vekstsesongen ved å så grønnsaker innendørs eller i et oppvarmet drivhus. Perfekt for deg som vil kunne høste grønnsaker så tidlig som mulig! Aubergin, chili og paprika er eksempler på frø som bør sås tidlig på året. Deretter kan du plante dem ut så snart temperaturen tillater det. Kjøp dine favorittfrø og følg anvisningen på pakken for riktig såtidspunkt og blomstringstid.

Direktesåing i jorda eller i pallekarm passer for frø som tåler kulde eller vokser raskt. Du kan for eksempel så ruccola og salat på kald – eller til og med frossen – jord. Såingen holdes fuktig av snø og regn, og spirer når jorda blir varm av vårsolen. I begynnelsen av sesongen det være lurt å bruke en fiberduk.

LES OGSÅ: Såkalender for grønnsaker

Å dyrke grønnsaker i hagen

Jorda må ha riktig temperatur når du skal dyrke i egen hage. Informasjon om dette finner du på frøposen, men juni er en fin tid for utplanting. En fiberduk kan være nyttig for å begrense ugress, i tillegg til at den beskytter mot fugler og snegler som jakter på mat

Er du litt dreven og har nok plass, er det helt suverent med to til tre jordflekker å dyrke på. Da unngår du å dyrke planter fra samme familie i den samme jorda år etter år, såkalt vekstskifte. I det første jordfeltet kan du dyrke grønnsaker. I de to andre kan du dyrke erter, kløver og lupiner. Sistnevnte fanger nitrogen og tilfører det til jorda. 

Det hele fungerer som grønngjødsling. I de to siste feltene blir nyttige stoffer og humus tilført jorda i store monn. Dermed kan du redusere gjødselforbruket ditt året etter. Nå er felt nummer to klart for grønnsakene dine, takket være grunnarbeidet fra ertene, kløveret og lupinene.

Dyrk med måte

En klassisk nybegynnerfeil er å gape over for mye på en gang. Alle må begynne et sted, men det er lett å bli overivrig når du først oppdager alle mulighetene. Begynn med to eller tre vekster og gjør deg godt kjent med dem. Nå skal vi se nærmere på hva slags jord og gjødsel de forskjellige spiselige vekstene trenger, slik at du med tid og stunder kan bli en ekte mestergartner. 

Hva slags jord trenger grønnsaker? 

Grønnsaker krever jevnt over svært næringsrik jord. Poteten er ikke fullt så kravstor. Ei heller løken, som ligger veldig grunt med rota. Tomat, agurk, purre og kål er derimot blant de mest næringskrevende variantene. Purre troner helt øverst og er blant de eneste grønnsakene du kan dyrke i den samme jorda år etter år. I grønnsaksjord kan du gjerne tilsette litt hønsegjødsel, som er et økologisk og miljøvennlig produkt.

Dyrke grønnsaker i drivhus

Et drivhus forlenger vekstsesongen og gjør det mulig å dyrke grønnsaker som normalt ikke trives i Norge. Drivhuset kan brukes hele året. Tidlig på året er det et perfekt arbeidsrom for å så frø og plante om vekster. Har du ikke varme i drivhuset ditt, må du la nysådde frø spire og vokse fram innendørs før du planter dem ut.

Når hageplanter og blomster har flyttet ut av drivhuset og temperaturen holder seg rundt 15 grader, kan nyttevekstene få overta plassen. Her er varmen mer stabil og luftfuktigheten høyere. Nyttevekster som slipper unna skiftende vær gir ekstra store avlinger!

Tomater er de ultimate grønnsaksvekstene du bør ha i drivhuset ditt. De finnes i mange morsomme fargevariasjoner og størrelser – fra søte, små cocktailtomater til kraftige bifftomater. Det er relativt lette grønnsaker å dyrke selv.

Agurk trives aller best i drivhus. Bind opp tråder eller annen form for støtte, slik at de får vokse seg opp til taket. De stabile vekstforholdene gjør at du kan høste agurker gjennom en svært lang periode – fra tidlig sommer til sen høst. Vil du dyrke noe mer eksotisk, kan du prøve deg på både melon og chili.

LÆR MER: Dette kan du dyrke i drivhuset ditt

Dyrke grønnsaker uten jord

Hydroponisk dyrking innebærer å dyrke uten jord, rett i vann. Så lenge plantene får vann og næring, vil du lykkes. Metoden er ideell for deg som kan mye, lite eller ingenting om dyrking. Dyrkingskassen Harvy er utviklet av Nelson Garden i samarbeid med Hemmaodlat, som holder til på Grohuset ved Sveriges Landbruksuniversitet. Alt du trenger for å komme i gang er vann. Resten er inkludert i startpakken som du får kjøpt hos ditt nærmeste Hageland.

LES OGSÅ: Hydroponisk dyrking – raskt, enkelt og morsomt 

Se smarte tips og bli inspirert til kjøkkenhagen her. 

Se vårt flotte utvalg av drivhus for å dyrke selv. 

Logg inn i Mitt Hageland

På Min Side kan du se din kjøpshistorikk, få oversikt over medlemstilbud, bonusoppsamling og kuponger. Du kan også redigere personopplysninger, samtykker og registrere bankkortet ditt for bonusoppsamling.

Bli medlem!

Som medlem av kundeklubben Mitt Hageland får du:

 • Bonus på alt du handler
 • Velkomstsjekk ved innmelding
 • Gode medlemstilbud
 • Bursdagsgave
 • Inspirasjon, tips og råd
 • Invitasjon til aktiviteter og konkurranser
 • Tilgang på Min Side med kjøpshistorikk og oversikt over medlemstilbud, bonusoppsamling og kuponger
 • Medlemskommunikasjon om tilbud, inspirasjon og invitasjoner på e-post, mobil og digitalt
 • Les medlemsvilkårene!

Mitt Hageland er for deg som liker grønn glede!

Bli medlem!

Passordet må inneholde minst 6 bokstaver, minst en stor bokstav og ett tall.

Updating…
 • Du har ingen produkter i handlekurven.