Slik håndterer du planter med vinterskader

Dess mindre hardføre planter er, desto mer utsatt er de for frostskader. Se hva du kan gjøre for å ta vare på dem før og etter vinterdvalen.

Frostskader på planter

Av og til opplever vi vintre med barfrost over lengre perioder. Barfrost vil si at det ikke er snø som legger seg som et isolerende lag over plantene. Dess mindre hardfør en plante er, desto mer utsatt er den for frostskader.

Det gjelder for eksempel planter med store, vintergrønne blader som laurbærhegg, pieris, vinterliguster og rhododendron. I perioder med mange kuldegrader, kan bladene få frostskader og etter hvert bli tørre og falle av.

Også busker og trær med vintergrønne nåler som barlind, thuja og sypress sliter når det er barfrost over lang tid. 

Er plantene ødelagt av frosten?

Selv om noen planter ser helt ødelagte ut etter en kald vinter, som for eksempel laurbærhegg, er ikke nødvendigvis røtter, stamme og greiner skadet. Vår erfaring er at hvis du klipper vekk det som har fått frostskader, vil plantene spire på nytt og komme med nye og friske skudd utover vår og sommer.

Vinterliguster har normalt grønne blader gjennom milde vintre, men mister mer eller mindre alle sammen etter en hard vinter. Den spirer med nye blader og skudd så fort det blir varmere i været.

Rhododendron, pieris og andre vintergrønne planter med store blader, vil miste et og annet blad om de får frostskader. Det er imidlertid sjeldent at hele busken mister alle bladene.

Barplanter som thuja, barlind, sypress og hemlokk vil få noen brune og visne greiner som enkelt kan klippes vekk.

Hvordan beskytte planter mot vinterskader?

  • På ettervinteren står planterøttene i tele og is. De klarer ikke å trekke opp vann fra bakken, samtidig som vind og vårsol tørker dem ut. Derfor er det viktig å beskytte plantene ved å dekke dem til – gjerne med strie.
  •  Det kan også være lurt å dusje bladrike planter slik at de ikke tørker når røttene står i is.
  • Gjødsle plantene godt gjennom vekstsessongen. Planter som er friske og har fått nok gjødsel gjennom vekstsesongen, er sterkere mot vinterskader enn planter som har fått mindre næring.
  • Gi Helgjødsel på våren og gjødsle videre med Hage- eller Helgjødsel et par ganger gjennom sommeren fram til begynnelsen av august.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.