Hopp til hovedinnhold

Denne varen finnes ikke lenger i vårt sortiment. Ta gjerne kontakt med oss så hjelper vi deg med å finne et lignende produkt, eller se i kategorien Hekk for lignende varer

Blankmispel ‘Romsdal’

Cotoneaster lucidus 'Romsdal' Co 4,5 ltr

Blankmispel er i all hovedsak brukt som hekk i Norge, og aller mest som klipt hekk. Den danner en tett og vakker grønn vegg med sine blanke, skinnende mørkegrønne blader. Blankmispel får små hvite blomster i juni som blir til svarte bær på høsten. For å få en vakrest mulig klipt hekk, klippes den et pr ganger i løpet av sommeren. Første gang midten av juni, og neste gang i slutten av juli. Da holder hekken seg tett og fin!

Denne varen er ikke i salg for øyeblikket.

Denne varen er ikke i sesong.

Sortimentet og priser kan variere i de ulike hagesentrene.

Blomstringstid fra Blomstringstid til

Blankmispel er en tett og vid busk som blomstrer med knipper av hvite blomster i juni, og får svarte bær om høsten. Den har grønne, blanke og spisse blader som får en fin rød høstfarge. Blankmispel er en nøysom plante som får finest farge i full sol, og den liker noe fuktig jord. Den er mest brukt som klipt hekk, men kan også benyttes som frittvoksende. Høyde 2-3 m. Planteavstand til hekk; 3-4 planter pr meter. H6-7

Dimensjoner 0.0 × 0.0 × 0.0 cm
Varenummer: VS16965 Kategorier: ,

Beskjæring av hekk

For at få en tett hekk fra starten, er det en god idé å klippe buskene inn til sidene rett etter at du har plantet. Ikke klipp toppene – det skal du først gjøre når hekken har vokst til ønsket høyde. Vintergrønne hekker med barnåler som f.eks. barlind og tuja, klippes normalt bare en gang om året – helst før august måned. Da får de nye skuddene tid til å vokse før vinteren. Hekker av f.eks lønn, agnbøk, hagtorn, bøk, liguster, alperips, klippes best like før midtsommer.

Slik planter du hekk

De nyinnkjøpte hekkplantene må holdes fuktige inntil de er plantet – sett dem gjerne i en sort plastpose et kjølig sted i skygge. Hekkplanter er som regel barrotsplanter, og de kan derfor lett få tørkeskader .

  • Før du planter skal jorden gjennomarbeides grundig i en bredde på ca 50 cm og i en dybde på minst 35-40 cm. Er jorden hard og inneholder mye leire, forbedres den med lys torv eller kompostert kugjødsel. Tilfør gjerne rikelig med grov grus. Det gir luft til planterøttene. Mager, sandjord tilføres kompostert kugjødsel eller lys torv. På denne måten vil jorden holde bedre på fukt og næring.
  • Etter at jorden er godt gjennomarbeidet, trekker du en snor der du skal plante hekken. Grav opp det første plantehullet, sett den første planten ned i hullet og dekk med jord fra neste plantehull. På denne måten bruker du halve tiden på plantearbeidet. Er dere to personer-én som planter og én som graver, går det som en lek!
  • Planteavstand varierer fra sort til sort med 2-5 planter pr. meter.
  • Etter at du har plantet, tråkker du jorden lett til rundt plantene. Deretter skal de gjennomvannes grundig. (20-30 liter vann pr. m2)
  • Har du plantet tidlig om våren, skal du holde plantene jevnt fuktige den påfølgende sommeren. Planter du om høsten, gjennomvanner du jorden før du planter. Våren etter holder du plantene jevnt fuktige.
  • Hekkplanter som plantes om våren, gjødsles enten med Hageland Hagegjødsel, beregn 80-100 g pr. m2, eller med Hageland Helgjødsel, beregn 100-125 g pr m2. Planter du om høsten skal du vente med å gjødsle til påfølgende vår. Etter dette, gjødsles hekken hver vår med samme dosering. Fordel gjødselet jevnt og aldri ved rothalsen til plantene.

Beskjæring av busker

Når eldre prydbusker blir for store og grove, er det på tide å finne fram beskjæringsredskapene. Riktig beskjæring forutsetter at greinene kuttes ved basis. Ved beskjæring midt på en grein, vil det dannes villskudd som gjør busken til et ugjennomtrengelig og lite vakkert kratt. Begynn med å fjerne syke og døde greiner ved basis, men fjern også noen av de eldste hovedgreinene på samme måte. Disse greinene har ofte den mørkeste barken. Legg vekt på at buskens harmoniske form bevares ved beskjæringen. Gjenta om nødvendig en beskjæring påfølgende år, og opplev hvordan busken forynges med vakre nye greiner og frodig blomstring. Beskjæring av sommer- og høstblomstrende busker skal du gjøre fra november til mars. Vårblomstrende busker skal beskjæres umiddelbart etter avblomstring for å kunne blomstre påfølgende vår.

Slik planter du busker

Prydbusker og trær som er dyrket i potte eller med klump, kan plantes fra tidlig vår, hele sommeren og helt fram til det blir frost. Barrotsplanter (ikke dyrket i potte) kan plantes fra tidlig om våren og til sist i mai – og igjen om høsten før det blir tele i bakken.

  • De nyinnkjøpte plantene gjennomvannes grundig. Sett gjerne plantenes rotklump i en bøtte med vann i 5-10 min. Barrotsplanter holdes fuktige og i skygge helt fram til du skal plante.
  • Før du planter, gjennomarbeider du jorden grundig i minst 1 m i diameter. Løsne jorden i 40-50 cm dybde. Tung, stiv leirjord blandes med fin grus og med torv eller kompostert kugjødsel. Dette gir luft til planterøttene. Sandholdig, mager jord tilfører du torv eller kompostert kugjødsel. Slik vil jorden holde bedre på fuktighet og næring.
  • Prydbusker og trær plantes i samme høyde som de har grodd i potte eller i jorden på hagesenteret. Etter at de er plantet, trykker du jorden ett til rundt rotklumpen.
  • Etter at du har plantet ferdig, gjennomvanner du grundig (20-30 liter pr. m2). I den første vekstsesongen må plantene ikke tørke ut. • Prydbusker og trær tilføres gjødsel når de er kommet i god vekst – enten med Hageland Hagegjødsel (ca 100 g pr m2) eller Helgjødsel (100 g pr m2). I etterfølgende sesonger gjødsler du hver vår med samme dosering. Ha aldri gjødsel i selve plantehullet!
  • Hvis et prydtre plantes på et vind-utsatt plass, bør det støttes til en kraftig oppbindingspinne Slik vil treet beholde sin rette vekst.
  • Hvis busker og trær plantes direkte i gressplenen, er det viktig å holde jorden omkring plantene rene for gress og ugress i ca. 1 m i diameter.

Logg inn i Mitt Hageland

På Min Side kan du se din kjøpshistorikk, få oversikt over medlemstilbud, bonusoppsamling og kuponger. Du kan også redigere personopplysninger, samtykker og registrere bankkortet ditt for bonusoppsamling.

Bli medlem!

Som medlem av kundeklubben Mitt Hageland får du:

  • Bonus på alt du handler
  • Velkomstsjekk ved innmelding
  • Gode medlemstilbud
  • Bursdagsgave
  • Inspirasjon, tips og råd
  • Invitasjon til aktiviteter og konkurranser
  • Tilgang på Min Side med kjøpshistorikk og oversikt over medlemstilbud, bonusoppsamling og kuponger
  • Medlemskommunikasjon om tilbud, inspirasjon og invitasjoner på e-post, mobil og digitalt
  • Les medlemsvilkårene!

Mitt Hageland er for deg som liker grønn glede!

Bli medlem!

Passordet må inneholde minst 6 bokstaver, minst en stor bokstav og ett tall.

Updating…
  • Du har ingen produkter i handlekurven.