Fargesymfoni i høsthagen
Det er ingen grunn til å gå i vinterdvale for deg som har hagedilla. Med nydelige høstblomstrende stauder og bladverk setter du farge på høsthagen.
Høstfloks. Oktoberknapp. Høstaster. Navnene forteller deg hvilken årstid som er disse staudene sin favoritt. Og når du får selskap av disse skjønnhetene, spørs det om ikke du også velger å forlenge utesesongen.
Ofte forbinder vi stauder med vårblomstrende steinbed, men selv om de vanligste plantenes storhetstid er over, finnes det altså mange flotte høststauder som du kan glede deg over i hagen, ved inngangspartiet og på terrassen før vinteren setter inn. Mens mange av vårblomstene bare står i flor noen få dager, har høstblomstene en lengre sesong. Dette er staudene som blomstrer om høsten og som tåler en frostnatt eller to.
Høststauder i høstfarger
Høstanemone
Høstanemone regnes som en oldmorstaude og er en hardfør, løvfellende staude med opprinnelse fra Kina og Japan. Høstanemone er en vakker høstblomstrende staude som danner en tett tue med bladverk og blomster som vokser oppover i høye stilker. Som oftest kommer de med lyserosa blomster, men finnes også i hvit og i mørkere rosa- og lillafarger. Høstanemone trives best i fuktig jord og derfor bør du tilføre rimelig med vann jevnlig – men ikke for ofte.
Høstfloks
Høstfloks var en svært vanlig staude før i tiden. Den kom til Norge fra Nord-Amerika på slutten av 1700-tallet. Den hardføre høstfloksen kan bli mellom 50 og 150 centimeter høy, og har bredt elliptiske til lansettformede blader og store, hvite, røde eller lilla blomster. Høstfloks trives i næringsrik, fuktig jord og blomstrer ikke før i slutten av august. Til gjengjeld står høstfloksen lenge og blomstrer helt til frosten kommer. Plantene vokser seg kraftigere år for år, og gamle røtter kan deles og plantes om med noen års mellomrom.
Høstasters
Høstaster er en plante som spres seg lett og som derfor må holdes under oppsikt så den ikke fletter seg inn i naboplanter. De fleste høstblomstrende plantene under gruppebetegnelsen «høstasters» kommer opprinnelig fra Nord-Amerika. Høstaster brukes ofte i sammenplantinger på høsten på grunn av den lange blomstringstiden. Stauden trives i lett, næringsrik og varm jord, og visste du forresten at aster betyr stjerne?
Oktoberknapp
Oktoberknapp blomstrer, som navnet tilsier, sent om høsten, og er på sitt vakreste når du trodde at hagesesongen var over. Denne stauden trives best i sol og på en godt drenert vokseplass. Dersom du har overflod av oktoberknapp kan du skjære av noen stilker og gi bor en bukett om du skal på besøk til noen. De kommer i så fall til å få en bukett som gleder i lang tid, for selv om der er avskårne vil blomstene holde lenge.
Det finnes et vell av stauder som velger høsten som sin blomstringstid, noen flere favoritter er bakkestjerne, gullris, purpursolhatt, prydkattehale og hestemynte.
Også bladverk kan være med å gjøre den ellers så triste høsten fargerik og spennende.
Bjørkebladspirea får sterkt gule til rustrøde høstblader i tillegg til hvite blomster på forsommeren. Busken blir rundt en meter høy og er en bred og kompakt busk. Busken trives best i sol/halvskygge.
Sibirlønn kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst. Sibirlønn har gulgrønne, duftende blomster og et friskt grønt bladverk. På høsten får den en lekker skinnende rød høstfarge. Busken trives best i lett jord og med mye sol.
Slik steller du høstblomstrende stauder
Spør du en gartner om stell av stauder, vil du nok få høre at de er blant de enkleste plantene du kan ha. Så lenge du gir dem nok vann og lys, vil resten gå av seg selv. Plasser høststaudene ute i krukker, potter eller blomsterkasser, og bruk gjerne plantejord pluss som er utmerket til denne type planting. Sørg også for god drenering.
Selv om hagen ofte begynner å se trist ut på høsten, er en dekorativ krukke med vakre stauder nok til å live den litt opp igjen. Har du ikke ryddet bort hagemøblene, kan du ta på deg en ekstra genser og ta med et varmt pledd og nyte fargesymfonien i fulle drag.