Høst dine egne blomsterfrø
Nå er det mange av blomstene som setter blomsterfrø som du kan nyte godt av. Men du lurer kanskje på når du kan høste og hva du skal gjøre? Her gir vi deg tipsene til en vellykket frøhøsting.
Alle planter som setter frø kan i utgangspunktet høstes, men det er noen faktorer som er greie å vite før du setter i gang. De blomstene som du har i hagen eller i krukken har blitt kryssbestøvet av insekter. Du vil derfor kanskje oppdage at blomsterfrøene fra den lys gule ringblomsten plutselig dukker opp som en oransje ringblomst. Dette er helt naturlig og en morsom oppdagelse.
Når og hvordan
Du kan se at frøet modent for høsting ved at frøene eller frøkapselen begynner å bli brune. Noen av frøkapslene har også kanskje begynt å åpne seg. Frøhøstingen bør skje under tørt og fint vær, og helst før luftfuktigheten kommer sigende ut på kvelden.
Frø i kapsel kan høstes med kapselen på eller høstes rett fra kapselen hvis frøene sitter løst. Hvis frøene ikke faller ut av seg selv kan du klippe av frøstandene, legge disse i en papirpose og ta de med inn.
Frøkapslene legges til tørking og er klare for høsting med en gang kapselen har åpnet seg. Ønsker du å ta vare på frøet til neste sesong bør frøene oppbevares i små papirposer gjerne i en tett boks som du legger i kjøleskapet eller i fryseren. Husk å merke posene godt med navn og dato slik at du husker hva som er hva.
Akeleie, ringblomst, blomkarse, kattemynte og valume er noen av de blomstene som enkelt å høste inn og som har en god spireevne.
En del av krydderurtene har frø som er lette å høste. Dill, koriander og den spiselige blomsten, blomkarse setter lett frø og de sår seg gjerne selv også. Frø av dill som er sådd om høsten, spirer tidlig neste vår og danner ofte store, flotte planter i løpet av sesongen.