Hvordan så frø – en enkel guide
Alt du trenger å vite om hvordan, når og hvor du bør så frø. La det spire i hagen, på balkongen eller kjøkkenbenken!
Å så frø er en enkel og morsom aktivitet som passer for hele familien. Så frø av grønnsaker eller blomster, eller dyrk frem de krydderurtene du liker aller best. Det finnes to måter å komme i gang – forkultivering og direktesåing.
Se vårt store utvalg av frø på nett
Hva er forkultivering?
Du kan tyvstarte vekstsesongen ved å så sommerblomster, grønnsaker og krydderurter innendørs eller i et oppvarmet drivhus. Perfekt for deg som vil kunne høste blomster og grønnsaker så tidlig som mulig. Forkultivering betyr rett og slett å så frøene inne eller i et oppvarmet drivhus før du planter dem ut. Det er gunstig for frø med lang utviklingstid, som for eksempel aubergine, chili, paprika, kjempeverbena, klokkeranke og heliotrop.
Hva er direktesåing?
Direktesåing utendørs eller i pallekarm passer for frø som tåler kulde eller vokser raskt. I begynnelsen av sesongen kan det blant annet være lurt å bruke en fiberduk. Det skaper et godt mikroklima og gir en god start på spiringen. I tillegg beskytter duken mot skadedyr, holder på fuktigheten og gir jevnere temperatur.
Alt du trenger for å lykkes med selvdyrking finner du hos ditt nærmeste Hageland.
Hvordan så frø innendørs?
- Hvordan plante frø? Fyll små plastpotter med Hageland Så- og kaktusjord. Klapp lett på jorda slik at den blir plan. Vann forsiktig.
- Lag et lite hull i jorda og slipp frøet oppi. Med små frø kan du ha flere i samme potte. Med større frø holder det med 1-3 per potte.
- Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Små frø trenger så vidt et jordlag over seg. Større frø kan dekkes med 1 – 1,5 centimeter jord.
- Frøene trenger jevn luftfuktighet. Dekk pottene med lokk eller plastfolie med små hull. Plasser dem lyst, men ikke i direkte sollys. Sår du om vinteren, bør du bruke vekstlampe.
- Sørg for å holde jorda fuktig, men ikke overdriv vanningen. Det kan være lurt å bruke en sprayflaske i starten. Temperaturen bør ligge på 20-24 grader.
- De nye spirene har som regel to frøblad. Når de to første bladparene viser seg over frøbladene, skiller du plantene forsiktig fra hverandre med en priklepinne og planter dem i hver sin potte slik at de får mer plass. Pass på så røttene ikke tar skade.
- Når frøene har spirt og blitt små planter, planter du om i større potter eller sett plantene ut i hagen. Vent til nattefrosten er over før du gå i gang med herdingen utendørs.
Hvordan så frø utendørs?
- Fjern steiner og ugress.
- Tilsett gjødsel. Vann godt slik at jorden blir fuktig.
- Lag små groper eller en fure i jorden. Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Følg anvisningen på frøposen.
- Vann forsiktig en gang til. Pass på så frøene ikke flyter av gårde.
- Hold såingen fuktig til den spirer.
Når bør du så og hvilke frø spirer raskt?
Sjekk frøposen for informasjon om hvilke frø som krever forkultivering og når du bør gå i gang. Bor du nord i landet, sår du frøene i siste anbefalte del av forkultiveringsperioden. Uansett gjelder det å skynde seg sakte. Våren kan ofte la vente på seg, og lange og hengslete ungplanter vil ha store problemer med å «komme i gang» når de plantes ut.
Dette trenger du
- Plantekasser eller plastpotter
- Hageland Så- og kaktusjord
- Frøposer
- Plastfolie
- Sprayflaske
- Priklepinne og merkepinner
- Potter og næringsrik jord til ompotting
Grethe Sørensen
Har fått liljefrø svarte kuler med hardt skall rundt . Hvordan skal jeg få de til å spire ?
Mvh Grethe
Hageland
Hei, Normalt skal liljefrø kunne spire uten det vi kaller stratefisering (behandling av frø for å få de tiol å spire), men enkelte sorter kan nok kanskje trenge en kuldeperiode (vinter) for å spire. Det avhenger nok av hvilken art/sort det gjelder.
Hageland