Dyrke selv

Vår filosofi er at det er enkelt og gøy å dyrke selv – alle kan få det til – på stor eller liten plass. Lag din egen kjøkkenhage med pallekarmer, i kasser og krukker, i drivhus eller rett i jorda. Hos ditt nærmeste Hageland finner du alt du trenger for å komme i gang.

588 varer

Viser 12 av 588 produkter

Lev vel, dyrk selv

Tenk å kunne forsyne seg av bær, grønnsaker, frukt og urter fra egen hage. Snakk om kortreist lykke! Å anlegge kjøkkenhage er absolutt ikke forbeholdt mestergartnere. Vår filosofi er at det er enkelt og gøy å dyrke selv – alle kan få det til – på stor eller liten plass. Hos ditt nærmeste Hageland finner du alt du trenger for å komme i gang:

Fra jord til bord

Mat fra egen hage smaker enda bedre enn den du får kjøpt på butikken. Veien er kort fra jord til bord, du sparer penger og lærer masse nyttig underveis – som viktigheten av god jord, hvordan du tar vare på den og planeten vår. Det er lett å bli revet med når du først oppdager alle mulighetene. Er du nybegynner, anbefaler vi å begynne med to eller tre vekster og gjøre deg godt kjent med dem først. Lykke til med dyrkingen!

Les alt om hvordan du dyrker selv

Lag din egen kjøkkenhage

En kjøkkenhage kan du lage i vinduskarmen, i krukker og kasser på verandaen, i pallekarmer, drivhus eller rett i jorda. Uansett lokasjon finnes det så mye gøy du kan dyrke mangfoldet er stort og smakene utallige!

Dyrk dine egne grønnsaker

Grønnsaker kan du så fra frø, eller du kan kjøpe ferdige småplanter med frukten på. Dyrk dem i potter, krukker eller kasser. Å plukke næringsrike bær fra egen hage er en herlig opplevelse på sensommeren. Naturens egne vitaminpiller! 

Dyrke i drivhus

Et drivhus gir deg mulighet til å forlenge sesongen og dyrke frem planter som normalt trenger et varmere klima. Det er mange fordeler med å bruke drivhus. Det forlenger sesongen når du kan starte å plante dine favorittplanter tidligere og holde på lenger utover høsten. Drivhuset gir både en lunere temperatur og høyere luftfuktighet.

Se vårt utvalg av drivhus

Slik starter du vekstsesongen tidlig

Du kan tyvstarte vekstsesongen ved å så sommerblomster, grønnsaker og krydderurter innendørs eller i et oppvarmet drivhus. Perfekt for deg som vil kunne høste blomster og grønnsaker så tidlig som mulig!

Hva er forkultivering?

Forkultivering betyr rett og slett å så frøene inne eller i et oppvarmet drivhus før du planter dem ut. Det er gunstig for frø med lang utviklingstid, som for eksempel aubergine, chili, paprika, kjempeverbena, klokkeranke og heliotrop.

Når bør du så?

Sjekk frøposen for informasjon om hvilke frø som krever forkultivering og når du bør gå i gang. Bor du nord i landet, sår du frøene i siste anbefalte del av forkultiveringsperioden. Uansett gjelder det å skynde seg sakte. Våren kan ofte la vente på seg, og lange og hengslete ungplanter vil ha store problemer med å «komme i gang» når de plantes ut.

Hva slags utstyr trenger du?

Det avhenger litt av frøet og hvordan det skal spire og gro videre. Noen røtter er sårbare for deling/prikling i etterkant, og bør sås med 1-2 frø i hver småpotte. Det gjelder blant annet agurk, squash, gresskar og melon. Andre planter kan du så sammen i spirekasser og fordele i mindre potter når de har vokst seg litt til. Planter som krever mye varme, som chili, paprika og tomat, kan godt starte spireprosessen med en varmematte under spirekassen. Når frøene har spirt, kan de deles opp i mindre potter og settes svalt og lyst. 

Slik lykkes du med frukttrær

Drømmen om frukttrær er også innen rekkevidde. Gled deg til å høste epler, pærer, kirsebær og plommer. Det er enklere enn du tror, men det gjelder å skynde seg langsomt.  Tenk først over hvor du kan plassere dem i hagen. Frukttrær vil nemlig ha så mye sollys som mulig og trives best sammen; de bestøver hverandre.

Du behøver ikke nødvendigvis grave så dype hull når du planter, men tenk heller god bredde i diameter. Vil du heller ha frukttrær i krukker på terrassen? Spør spesifikt etter balkongtrær hos ditt nærmeste hagesenter.

Hva da med jorda som får frukttrærne til å trives? Steinfrukt som plomme, kirsebær og morell er ikke glad i skarp sandjord. Epler er den mest tolerante frukten i denne sammenhengen. Har du sandjord er det best å tilføre litt leire fordi sandjord spiser opp torva. Og motsatt: Har du mye leire er det effektivt å tilføre litt sand. Bruk gjerne sanden sammen med kompost eller sekkejord.

Finn ut mer om frukttrær

Plant egne bærbusker

Plant bærbusker i hagen og nyt naturens eget godteri. Jordbær, solbær, rips, blåbær, stikkelsbær, bjørnebær og bringebær. Eller som vi liker å kalle dem; naturens egne vitaminpiller! Å plukke bær fra egen hage er en nostalgisk hverdagsluksus og for mange forbundet med gode sommerminner. Bærene er næringsrike og fulle av antioksidanter – så enkelt, godt og sunt.

Hvordan plante bærbusker?

De fleste bærsortene er nokså hardføre. Buskene kan gjerne plantes om høsten, men sørg for at du graver store nok hull og plasser dem med 40-60 centimeters mellomrom. Fyll på med ny jord og litt gjødsel når du planter. Det kan også fungere godt med bærbusker i krukker eller kasser på terrassen. 

Hvilken jord bør du bruke?

Generelt er ikke bærbusker så kravstore til jorda, men de er derimot ganske næringskrevende. Blåbær tåler for eksempel veldig mye næring. Skal du skape god trivsel for bærbuskene dine, må du tilføre svart jord eller bark rundt dem, slik at de får tak i alle de gode næringsstoffene som finnes i jorda. 

Finn ut mer om bærbusker

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.