Plant busker og trær om høsten

Høsten er en fin tid for å plante eller flytte busker og trær, jorden er fuktig og varm og du slipper unna den stekende sommersolen.

Fordeler ved å plante om høsten

  • Jorden har god fuktighet og plantene slipper å få en tørkeperiode kombinert med sterk sol rett etter planting.
  • Jorden varm et godt stykke utover høsten, og dette er viktig for rotveksten til planten. Plantene vil da rote seg godt før frosten kommer og dermed vinner veksttid om våren.
  • Ved å plante om høsten, vinner du veksttid om våren og plantene kommer i raskt i gang.

Tips! Bruk høsten til å planlegge neste års sesong. Lag ideskisser for beplantning, oversikter over klimasonene i hagen, jordsmonn, og så videre. Noter deg hva du er fornøyd med og hva du kanskje har lyst til å endre til neste sesong.

Tips for planting av trær og busker om høsten

Du kan plante på samme måte som om våren, men ta hensyn til den kommende vinteren ved å følge rådene under.

  • Dekk godt oppover plantestammen med kugjødselkompost, dekkbark eller flis.  Dekkingen er med på å beskytte planteroten mot frost og uttørking.
  • Vann godt, det er en forutsetning for god overvintring spesielt for vintergrønne vekster.
  • Er det mildt, og ikke snødekke, er det lurt å vanne vintergrønne vekster om vinteren også. Hele vinteren skjer en uttørking fra plantene, og ved svingende temperaturer uten nedbør, vil det være nødvendig å vanne.
  • Om høsten er det viktig å ikke gjødsle med nitrogenholdig gjødsel fordi plantene må få tid på seg til å avmodnes før vinteren setter inn. For mye nitrogen gjør at årsskuddene forblir myke og at veksten ikke stopper opp. Planten blir da veldig sårbare mot frost.

Utstyrsliste til planting av trær og busker:

Tips! Busker og trær som har mye sevje og «blør kraftig» og som er sensitive mot beskjæring om våren kan beskjære om høsten. Dette gjelder f.eks viftelønn, agnbøk, bjørk, magnolia, sur- og søtkirsebær.

Vintergrønne planter trenger mer tid

Vær litt på vakt mot å plante vintergrønne planter altfor sent på høsten. Grunnen til dette er at de vintergrønne vekstene har blader eller nåler hele året. Det fortsetter å fordampe fra nålene også om vinteren, det er viktig at de ikke tørker opp. Vann veldig godt ved planting og sørg for at de vintergrønne plantene får nok tid til å rote seg før frosten kommer. Har de ikke rotet seg godt, får de ikke trukket vann nok og kan tørke ut i løpet av vinteren. Du har litt bedre tid på andre vekster, de er løvfellende og kan plantes helt til frosten kommer.

Les mer om planting av busker og trær her!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.