Frø som må sås tidlig

Noen frø har lang spiretid eller bruker lang tid på å utvikle seg og må derfor sås inne tidlig på året. På denne måten tjuvstarter vi sesongen inne og gjør plantene klare til det er både lyst og varmt nok til å plantes ut.

Hvorfor må noen frø sås tidlig?

Frø som må sås tidlig er som regel frø som normalt vokser i sydligere områder med flere soldager og høyere temperaturer. For disse frøene er den norske sommeren for kort, derfor må vi starte inne slik at frøene får tid til å spire og utvikle seg, og plantene rekker å produsere de grønnsakene og blomstene vi er ute etter. Til disse frøene anbefales ekstra vekstlys for å sikre nok lys og gjør at plantene blir sterkere og får en god start. Det er også en fordel å bruke varmematte under såpottene frem til spiring. Generelt bør det være varmere, rundt 25°C, frem til spiring og noe kaldere, mellom 18–20 °C etter spiring.

Disse grønnsakene bør du så i januar og februar for at de skal bli klare til innhøsting

Skal du dyrke frem paprika og chili må disse sås alt i januar. Noen chilifrø kan du også starte med allerede i desember. Chili og paprika bør plantes ut i drivhus eller skjermede områder i ly for vind når temperaturen er på minst 10°C gjennom døgnet.

I februar bør du så frø av artisjokk og aubergine som liker varme og en lang sommer.

Grønnsaker som sellerirot, purreløk og stangselleri kan også med fordel sås i januar eller februar. De har en lang vekstsesong og må sås tidlig for å bli klare til høsting. Disse grønnsakene kan være litt puslete i starten, og må håndteres skånsomt før utplanting.

Se alle våre grønnsaksfrø her!

Dette trenger du for å så tidlig

Se mer såutstyr her!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.