Egendyrkede tomater

Slik sår du dine egne tomater

Å dyrke dine egne tomater morsomt! Det er givende å følge prosessen fra det lille frøet spirer helt til du kan plukke dine egne smakfulle tomater. Her er en guide som vil hjelpe deg med å lykkes når du skal så tomater.

Når skal man så tomater?

Du kan starte å så tomater innendørs fra januar-mars avhengig av hvor kaldt det er der du bor. Tomatplanter bruker lang tid på å utvikle seg, og er helt avhengig av å forkultiveres innendørs. En tommelfingerregel er å starte minimum 8 uker før den siste frosten er forventet. Da rekker de å bli rundt 30-40 cm i størrelse, før de kan plantes ut.

Velg riktige tomatfrø

Det finnes utallige varianter av tomater, vurder faktorer som størrelse, farge og smak før du bestemmer deg. Er du nybegynner anbefaler vi deg å starte med en enkel variant som cherrytomat.

Forbered jord og beholdere

Så tomatfrøene i en næringsfattig jord som Hageland Såjord eller Hageland Torvfri Såjord. Du kan også blande inn litt Perlite for å forbedre drenering og fuktighet i jorden, det vil gi tomatplantene sterke røtter. Så i små potter eller gjør det enkelt med et pluggbrett i et minidrivhus.

Minidrivhus for å så tomater

Slik sår du

Plasser tomatfrøene i jorden i henhold til anbefalingene på pakken, som regel et frø per potte/plugg ca 0,5 cm under jorden. Vann forsiktig etter såing for å holde jorden fuktig. Et tips er å etterhvert vanne nedenifra, slik at plantene trekker opp vann fra røttene, da slipper du småfluene som bosetter seg i jordoverflaten.

Følg med på fuktighet

Dusj eller vann frøene forsiktig når jorden føles tørr. Unngå overdreven vanning, da dette kan føre til råte. Dette er spesielt viktig under spiringen, så i denne perioden kan du dekke pottene med plastfolie eller bruke et minidrivhus for å sikre jevn fukt.

Riktig temperatur og lysforhold

Tomater trives i normal stuetemperatur. Plasser spirene på et lyst sted, fortrinnsvis i vinduskarmen, eller under et vekstlys. I januar og februar er det ikke nok naturlig sollys, sørg for at spirene får minst 12-14 timer med lys daglig. Får de ikke nok lys vil de strekke seg og lage lange, tynne stilker, som du ikke ønsker. Vekstlyset må plasseres rett over, maks 10-15 cm over spiren. Husk å justere avstanden ettersom tomatplantene vokser til.

Stell og ompotting

Spirer det mange planter i hver potte må du tynne de ut ved å skille dem og plante en og en i hver enkelt potte. Ompottingen må skje gradvis fra de små pluggene til større potter etter hvert som de vokser til. Når du potter om kan du gå fra såjord til f. eks Hageland potteplantejord. Når plantene er blitt rundt 10 cm lange trenger de mer næring og kan du gjødsle de med jevne mellomrom. Vann regelmessig, tomatplanten henger fort dersom den blir for tørr.

Plant tomatene ute

Når gradestokken viser 10 grader, er det på tide å venne tomatplantene til utendørsklimaet. Start med noen timer på et varmt sted uten direkte sol og gå gradvis over til hele dager og full sol. Tomater liker ikke kulde, ta inn eller dekk plantene med fiberduk for å unngå kuldeskader.

Når tomatplantene endelig skal plantes ut, velg en solrik plass hvor de er beskyttet mot vær og vind, i et drivhus er det aller beste ettersom tomatplantene elsker varme, gjerne 20-30 grader. Bruk næringsrik jord, bland f.eks inn Hageland Kugjødselkompost i jorden din, og gjødsle jevnlig gjennom sesongen. Husk å binde opp, eller støtte plantene dine om de trenger det. Høye tomatsorter må også knipes, det betyr at du plukker bort de små skuddene som vokser i grenfoldene.

Med riktig omsorg og oppmerksomhet vil du snart høste fruktene av ditt arbeid og nyte de deilige, hjemmedyrkede tomatene. Lykke til!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.