Solsikke – alt du trenger å vite

Solsikke er en av sommerblomstene som er enklest å dyrke frem. Ikke bare er de staselige og hardføre; det finnes finnes også mange spennende sorter å velge i. Solsikker passer i ethvert blomsterbed og er superfine i buketter. Frøene er også til glede for småfuglene.

Hvordan så solsikker?

Solsikker blir ofte best hvis du direktesår dem om våren når jorda begynner å bli temperert. Du kan forkultivere dem inne fra april til mai. Sistnevnte er spesielt nyttig hvis du har problemer med snegler i hagen; de er glade i solsikkeskudd.

Solsikke kan du så ute i mai og juni. Er du ekstra ivrig etter å komme i gang om våren, er det lurt å legge en fiberduk over jorda 1-2 uker før såingen. Luk bort ugress, så frøene og legg tilbake fiberduken til plantene er kommet opp skikkelig og risikoen for nattefrost er over.

Det kan også være en idé å så noen frø i et minidrivhus i tillegg. Hvis noen av solsikkefrøene som ble direktesådd ikke skulle spire, kan du erstatte «tomrommet» med en av de forkultiverte plantene.

Utstyrsliste:

Hvordan plante solsikker?

  • Frø med lang utviklingstid kan med fordel sås innendørs tidlig på året, for så å plantes ut senere. Solsikker kan du forkultivere innendørs i april – mai. I begynnelsen av juni kan du plante dem ut – rett i jorda eller i potte. Husk at solsikke i potte eller krukke er mer utsatt for tørke. Du må uansett aldri la den tørke helt ut; sørg for å vanne ofte og rikelig.
  • Hva trenger solsikke for å vokse? Plantene foretrekker en solrik plassering i mer eller mindre ly for vinden. De trenger en hel del næring og vann for å bli store og fine. Du må aldri la dem tørke helt ut.
  • Når blomstrer solsikker? De blomstrer fra juli til september.
  • Hvor høy kan en solsikke bli? Enkelte sorter kan bli opptil fem meter høye.

Dette kan du bruke solsikke til

Solsikker lyser opp i hagen med sin glade, gule farge. De gir ly til andre planter, kan bli opptil 5 meter høye og skaper lekre høydeforskjell i hagen. Blomstene er vidunderlig vakre i bedet og til snitt.

De lave sortene passer dessuten utmerket i potter. Heng buketter til tørk opp-ned og sett ut til småfuglene når vinteren kommer, eller bruk dem i flotte dekorasjoner innendørs.Du kan også tørke midten av blomsten med frøene på og henge dem ut til fuglene om vinteren. Behold en del av de tørkede frøene selv, og så solsikkeskudd i små esker i vinduet om vinteren.

Bedre superfood skal du lete lenge etter! Visste du dessuten at blomsterknoppene kan kokes i cirka 5-10 minutter og spises som grønnsaker med smeltet smør og sitron til? En delikatesse! 

Oppskrift på kokte solsikkeknopper

  • Beregn ca 4-5 knopper per person.
  • Kok opp lettsaltet vann i en stor gryte
  • Legg knoppene i det kokende vannet og la dem koke i ca 5-10 minutter.
  • Sil av vannet og legg dem på tallerkener mens de fortsatt er lunkne. Dypp dem i sitronsmør (smeltet smør smaksatt med litt presset sitron) og nyt sammen med godt, nybakt brød.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.