spesialjord

I god jord

Mange planter og blomster kan fint stå i samme jord, men det er greit å vite at ulike plantegrupper trives best og blir finest i spesialtilpasset jord.

Jord

Våre gartnere kan alt om jord, og hjelper deg å finne produktene som gjør at du lykkes med dine hageprosjekter. All jord består av organisk materiale. Humus, leire, sand og torv. Luft, mikroorganismer, næringsstoffer og vann. Det er sammensetningen av de ulike komponentene som avgjør om plantene trives. Kvalitetsjord- og gjødsel er viktig for at plantene skal bli store, sterke og robuste.

Spesialjord

Kan jeg bruke rosejord til noe annet enn å plante roser i, og hvorfor skal jeg bruke krukkejord til sommerblomstene mine?

Med spesialjorden har vi tilpasset jorden til ulike plantegrupper og den jorden de trives aller best i når det gjelder struktur, sammensetning, næringsinnhold og surhetsgrad. Det er ikke lett å orientere seg i jungelen av alle typer jord som finnes i hagesenteret. Kugjødselkompost, Rhododendronjord, Rosejord, Såjord, Krukkejord, og Torvfri jord er sekker med spesialjord. Vi laget de ulike sekkene med tanke på at det skal være litt enklere for deg å velge hvilken jord som du kan plante de ulike plantene i, og vi skal her forklare deg litt nærmere om de mest brukte jordtypene.

spesialjord

Kugjødselkompost

Kugjødselkompost inneholder all næring som blomster og planter trenger for frodig vekst og trivsel. Dessuten er kugjødselkompost langtidsvirkende, og en del av næringen finnes tilgjengelig for plantene direkte, mens resten frigjøres på lengre sikt. Kugjødselkompost egner seg spesielt godt til planting av roser, klematis og prydbusker, samt til overgjødsling av grønnsaker. Når du bruker kugjødselkompost i hagen, begynner tusenvis av nyttige bakterier og mikroorganismer sitt iherdige arbeid med å forbedre jorda. Den blir lett og luftig, plantene får massevis av naturlig næring og trives ekstra godt.

Spesialjord kugjødselkompost

Rhdodendronjord

Rhododendronjord er super å plante Rhdodendron i, men også Hageblåbær, Pieris, Hortensia, Hosta og andre planter som trives best i litt sur jord. Rhododendronjord er altså en sur jord, som vil si at den har litt lavere pH enn vanlig plantejord. Den er sammensatt av torv, barkkompost og litt kunstgjødsel. Bruk denne jorda i plantehullet når du planter surjordsplanter, da får planten den best mulige jorden å vokse i!

Rosejord

Dette er en av våre helt torvfrie jordprodukter. Rosejord er rett og slett kompostert hestegjødsel, og det er ikke tilsatt noen andre næringsstoffer. Rosejord er ganske sterk og har stort næringsinnhold, så den kan også brukes til å forbedre jorden i litt «døde» og næringstomme bed, men også til roser som krever mye næring. Roser kan være utsatt for sopp og skadedyrangrep, og da er det viktig at rosene har all den næringen den trenger for å motstå angrep som skader planten.

Krukkejord med langtidsgjødsel

Krukkejord med langtidsgjødsel inneholder små gjødselkuler som løser seg opp over tid og gir næring hele sommeren. Den er helt super å plante sommerblomster eller andre planter du skal ha i krukker eller blomsterkasser, da den gir godt med næring. Krukkejorden består av godt omdannet torv, sand, hage- og parkkompost, leca og langtidsgjødsel. Med Hageland Krukkejord har blomstene i krukker og blomsterkasser nok næring hele sesongen.

Torvfri jord

Vår torvfrie jordtyper er et godt valg for miljøet. Vi har torfrie jordtyper i såjord, blomsterjord og plantejord. Jorden er basert på moden, næringsrik kompost, og har en lett og god struktur. Den inneholder organisk gjødsel som kombinert med et yrende mikroliv gir god plantevekst.

Såjord

Såjord er porøs, sandholdig og næringsfattig og er super å bruke til såing av frø. Den er også godt egnet til planter som trives i porøs og sandholdig jord som drenerer vannet godt som kaktus og sukkulenter. Vi har såjord med torv og uten torv, elles inneholder den sand og og er tilsatt kalk og noe kunstgjødsel, for at nyspirte planter skal få med seg litt næring i den første veksten.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.