Bokashi – lag din egen jord

Med bokashi kjøkkenkompost omdannes matavfallet ditt til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Lær hvordan du går fram. 

Med bokashi omdannes matavfall til næringsrik jord og gjødsel på få uker. Alt du trenger er et par lufttette plastbøtter og bokashistrø, som fermenterer matavfallet ved hjelp av sine naturlige mikroorganismer. «Bokashi er kjøkkenkompostering som i hovedsak foregår innendørs. Det krever liten plass og lukter ikke vondt .

Hvordan lager man bokashi?

God og næringsrik bokashijord blir til ved hjelp av tre enkle steg:

  • Du legger matavfall i en lufttett plastbøtte, og har over bokashistrø til bøtta er full.
  • Deretter lar du bøtta stå innendørs i minimum et par uker mens innholdet fermenterer.
  • Til slutt blander du det fermenterte matavfallet med vanlig jord, og det omdannes raskt til næringsrik bokashijord og gjødsel. Voilà – du har laget en superjord som de aller fleste planter vil elske!

Hva er fordelene med bokashi?

  • Bokashi er jord med gode symbioser – masse næring og energi til mikrolivet, og plantene elsker det!
  • Omdanningen av fermentert bokashi går mye raskere enn med tradisjonell kompostering, og krever mindre bearbeiding og innsats underveis. Ikke trenger du egen hage eller stor plass for å få det til heller! 
  • Bokashijord brukes i kjøkkenhagen eller til blomster i krukker og kasser.
Tips! Bokashijorden fungerer som tradisjonell kompostjord, og må blandes med vanlig jord før du planter og sår i den. Cirka 30% bokashijord i krukker og kasser pleier å gi gode resultater.

Bokashi-prosessen

Du trenger faktisk ikke å gjøre annet enn å fylle på med matavfall dag for dag i en lufttett plastbøtte, så fikser bokashistrøet resten for deg! De naturlige mikrobene setter i gang en gjæringsprosess når de kommer i kontakt med matavfall i et lufttett miljø. «Matavfallet brytes opp, men det skjer ingen forråtnelse. Alle proteiner, vitaminer, mineraler og næringsstoffer forblir intakt.

I ukene hvor matavfallet fermenteres i den lufttette plastbøtta, kan du hente ut en næringsrik væske fra blandingen. Bruk gjerne en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, så blir det enklere for deg. Bokashivæsken er gull for deg som dyrker planter og blomster ute eller inne. Det er viktig for bokashi-prosessen at overflødig væske tappes bort. For mye fuktighet i bøtta kan forstyrre mikrobene, hemme prosessen i bøtta og gi ubehagelig lukt. 

Guide: 9 enkle steg for å lykkes med bokashi:

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.