gressplen gress plen

Stell av plen

Få en flott plen på 1-2-3! Vi viser deg hvordan.

Plen

En plen er hagens teppe. Den er beroligende å gå på og harmonisk å se på og kan ha tette, stramme kanter eller glidende og organiske overganger mellom bed og ulike soner i hagen. Plenen kan også ha sine svakere sider, med brune flekker, glisende eller mosegrodde områder, eller bestå av mye ugress. Siden gress også er planter, krever de pleie og stell.

Klipping av plen

Plenen bør klippes regelmessig. Det oppmuntrer til en tett vekst. Gresset vokser raskest under varme og fuktige forhold. Da bør du klippe plenen 1-2 ganger i uken. Når det er varmt og tørt holder det med plenklipp sjeldnere, og det er bedre å la gresset vokse seg litt høyere for å holde på fuktigheten. Klipp lite og ofte. Og ikke fjerne mer enn1/3 av høyden på gressbladet ved hver klipping. Ikke klipp plenen når det er svært vått eller kaldt, eller når sommeren er svært tørr.

Behold gressavkappet og bruk det i komposten, eller la det bli liggende igjen på plenen i tørrere perioder. Har du brukt ugressmiddel på plenen kaster du avkappet i søppelet de første 3 gangene du klipper.

Hvilken gjødsel skal jeg bruke? gressplen

Gjødsling

Gjødsel er viktigere for en fin plen enn kalking, og gjør du det jevnlig hjelper det i tillegg bedre mot mose. Gjødsle hver fjerde uke frem til midten av august, da har plenen allerede begynt å gjøre seg klar til en ny vinterdvale. Bare pass på at du ikke overgjødsler, for da blir plenen svidd.

Til gjødsling anbefales Hageland Plengjødsel eller Hageland Helgjødsel, og da mellom seks og åtte kilo per 100 kvadratmeter. I siste gjødsling før sommerferien kan du gi plenen Hageland Kalksalpeter. Dette gjør plenen ekstra grønn. Husk å vanne godt etter gjødsling, evt. gjødsle like før et regnvær!

Vanning av plen, vannsprederHelgjødsel

Vanning av etablert plen

Vanligvis trenger du ikke å vanne, for plenen våkner til liv ved neste regnskyll. Hvis gresset viser tegn på uttørking eller misfarging, og det er langvarige perioder uten nedbør må plenen vannes minst en gang i uken. Vann med spreder, enten tidlig om morgenen eller sent på kvelden, da unngår du hurtig fordampning. Vanne heller mye og sjeldent, enn ofte og lite, «unngå skvettvanning».

Vanner du sjeldent og rikelig vil røttene trekke nedover, og det gjør at plenen tåler bedre uttørking og tørkeperioder. Ved hyppig vanning blir gressplantene «late» og røttene vil holde seg i det øvre jordsjiktet.

Vanning av nysådd plen

Husk å vanne den nysådde plenen godt, men pass på å vanne jevnt, så ikke enkelte områder får så mye vann at frøene renner vekk. Plenen må holdes fuktig inntil gresset har spirt og etablert seg. Et tips er å anlegge plen om høsten da regner det oftere, og temperaturen er lavere, men det må være over 10 varmegrader. Anlegger du plen tidlig om våren, må du passe på det samme, men huske å vanne mye i løpet av sommeren ved høy temperatur og mye sol.

Slik sår du plen, plenfrø i hånd over jord

Vanning av ferdigplen

Vann umiddelbart etter du har lagt plenen. Ferdigplen trenger ca. 20 mm vann annenhver dag den første uken, deretter kan intervallene forlenges ettersom røttene fester seg. Det er viktig å vanne plenen dersom den er tørr, vanning utover det som er nødvendig i etableringstiden bør unngås.

Plen til pryd eller nytte

Plenen er for mange utestuens boltreplass. Det er deilig å kunne ha et eget sted å trekke frisk luft, tråkke i gresset, skape en hyggelig atmosfære for venner og familie, og å kunne følge med på at hagen utvikler seg igjennom en hektisk vekstsesong.

Å få en flott grønn gressmatte krever litt stell, men er definitivt verdt innsatsen. Definisjonen av plen kan være så mangt, for mange er det den myke grønne matten som er det viktigste, for andre er det gresset. Plenen, enten den etableres fra frø eller ferdigplen på rull, består som regel av ulike gresstyper, og valget av hva det skal bestå i er avhengig av bruk.

plen gressplen

Plen til pryd

En prydplen skal være dekorativ og grønn, et tips kan være å velge en blanding med litt kløver, det gir plenen en frisk og fin grønnfarge. Kløver har små knoller på røttene som avgir nitrogen til jordsmonnet og som gressplantene drar nytte av. Prydplen krever noe mer stell og vedlikehold enn bruksplen.

Plen til nytte

Ønsker du en plen som skal tåle bruk og lek, velger du en gressblanding som er tilpasset dette, slik at du får en finbladet og kortvokst plen, som tåler skygge og tørre vekstforhold, og som ikke krever så mye stell og vedlikehold. Hageland Sportsplen er den vi anbefaler til aktiv bruk!

Vedlikehold

Vedlikeholdsblandingen brukes på plener som har vært etablert i mange år. Disse plenene har ofte en del ugress og gressorter som kanskje har blitt overtatt av andre svakere gressvekster. Ved å strø blandingen over en etablert plen, vil de nye gressortene fortrenge ugress og etablere nye og bedre gressarter som er blitt borte i løpet av årene.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.