Slik gjødsler du plenen

Det er vår og tid for å gjødsle og stelle litt ekstra med plenen. Her viser vi deg hvordan du går fram.

Frodig plen

Gressplanten er en robust og sterk plante. Om våren kan plenen virke slapp, vissen og vinterskadd, men er det grønt under det visne er det liv i rota. Da vil plenen bli fin med litt tålmodighet. Gressplanten trenger mye nitrogen og gjødsel. Det kan derfor være lurt å komme igang med gjødsling tidlig på våren, og deretter gjødsle 3-5 ganger til utover sesongen. Avslutt i august/september - etter hvor du bor i landet. Når du skal gjødsle har du flere gjødselprodukter å velge mellom. Plengjødsel er tilpasset gressplanten og inneholder mye nitrogen. Det er en kunstgjødsel, som tas opp fort av planten, men som du må vanne etter du har gjødslet, eller passe på at du gjødsler rett før regnvær. Pass også på at Plengjødsla ikke blir liggende i kladder på plenen, da kan den få sviskader. Du kan også gjødsle med Helgjødsel eller Naturgjødsel, som er organisk gjødsel av hønsemøkk. Denne tas saktere opp av plenplanten, har lengre virkning, men blir ofte liggende litt oppå plenen etter den er strødd ut. Den er også bedre for mikrolivet i jorda.

Slik gjødsler du plenen

 • Bruk Hageland Plengjødsel, Helgjødsel eller Naturgjødsel.
 • Les bakpå pakken og beregn ca hvor mye du stør utover.
 • Kast gjødsla langt fremfor deg, spre fingrene. La ikke gjødsla bli liggende i kladder på plenen.
 • Vann godt etter gjødsling, spesielt ved bruk av Plengjødsel.
 • Gjødsle tidlig på våren og 3-5 ganger til frem til august/september.

Slik blir du kvitt mose i plenen

 • La gresshøyden være høyrere enn mosen, slik at det blir skygge for mosen.
 • Derfor opp med klippehøyden.
 • Gjødsle godt med Hageland Plengjødsel - da kan du unngå behovet for kalk helt.
 • Blir du ikke kvitt mosen ved å høyne klippehøyden, bruk Trim Mosefjerner.
 • Strø det over mosen, det dreper mosen. Legg deretter på et tynt lag med Hageland Plendressing og nye plenfrø.
 • Fortsett å gjødsle med Plengjødsel eller Helgjødsel, og vann godt.

Vinterskadd plen

Vinterskadd plen kan pleies enkelt ved å fjerne vissent gress forsiktig med en rake. Gjør dette forsiktig så ikke gressrøttene blir skadet. Legg på et lag med Hageland Plendressing og litt nye gressfrø. Gjødsle og vanne godt.

Tett leirholdig jord i plen kan også luftes med en plenlufter som lager små hull i jordlaget, og ikke gjør den så tett og kompakt.

Ofte stilte spørsmål om gjødsling av plen

Når skal man gjødsle plen?

Gjødsel har først effekt når gresset våkner, rotsystemet er ikke aktivt før det er rundt 10-11 grader i luften. Vent derfor med gjødslingen til du begynner å se grønnskjær i plenen.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.