fjerne ugress

Slik fjerner du ugress

Når vinteren er over våkner hagen til liv igjen og det gror godt av både ønskede og uønskede planter. Med noen smarte grep kan du overvinne ugresset i hagen din.

Ugress i hagen

Vi bruker betegnelsen ugress om planter som gjør skade på en eller annen måte. I hagen gjelder dette planter som vokser i plen, bed og skråninger og konkurrerer med plantene vil vil ha i hagen. Men ugress kan også være giftige planter som kan skade både mennesker og dyr. Ugress har flere måter å spre seg på i hagen din. Vinden kan blåse frøene rundt i hagen, og spesielt i blomsterbed er det enkelt fordi det er åpne flater der. Eller så kan stengler krype både over og under bakken og spres på den måten.

Hvordan fjerne ugress fra hagen?

Hovedsakelig er det to måter å fjerne ugress på; kjemisk der vi bruker preparater, eller mekanisk der vi luker.

SE OGSÅ: Se vårt utvalg av ugressbekjempelse

For mange er ugressmiddel den første og beste løsningen man kommer på. Da er det viktig at verken folk eller dyr kommer i kontakt med middelet. Det kan også skade andre prydplanter som er i nærheten, og bør derfor pensles direkte på ugresset. Da er det kanskje like enkelt å luke det vekk for hånd?

Å luke er en skånsom måte som verken skader planter eller miljøet rundt. Løvetann, kløver, brennesle, skvallerkål og så videre er uvedkommende gjester i de fleste hager. De er tilpasningsdyktige og konkurrerer med prydplantene om både lys, vann og næring. La oss ta en nærmere titt på dem:

fjerne ugress

Fjerne løvetann

Slik fjerner du løvetann:

 • For å fjerne løvetann må du få den opp med rota. Bruk for eksempel en løvetannstikker, stikk den ned lang rote til løvetannen og beveg fram og tilbake slik at hele roten følger med når du drar den opp. 
 • Dersom du er fristet til å kjøre over plenen med gressklipper for å få den fjernet vil ikke det fungere, løvetannen vil blomstre igjen, bare lavere.

Fjerne Kløver

Slik fjerner du kløver fra plenen:

 • Ha en god plen i vekst som får nok næring. Jo tettere gresset er, desto vanskeligere blir det for kløver, groblad og andre typer ugress å finne feste. 
 • Luk vekk kløver som allerede er på plenen. Den vanlige hvitkløveren kan være verdifull å ha i plenen ettersom den samler nitrogen. Klipper du ofte nok kommer ikke de hvite blomstene til å være plagsomme.

Fjerne brennesle

Slik fjerner du brennesle fra plenen:

 • Brennesle kan fjernes med ugressmiddel, men dersom du ikke ønsker å ødelegge plenen rundt er det aller sikreste å luke det vekk.
 • Det er imidlertid ikke slik at alt ugress må fjernes. Selv om det finnes mange grunner til å irritere seg over brennesle i hagen, så kan den ha en nytteverdi. Blant annet kan den bli miljøvennlig gjødselvann for roser og stauder, bekjempe lus og spises i den velkjente neslesuppa. Brennesle tilfører også nitrogen til jorda og gir god gjødsel rett i bakken for grønnsakene dine.
fjerne ugressfjerne ugress

Fjerne skvallerkål

Mange hageeiere er plaget med mye skvallerkål og det kan spre seg utover og er vanskelig å bli kvitt. Det eneste som hjelper er luking, der alle røtter må fjernes. Luking må gjentas over lang tid, og det er ofte nødvending å grave dypt ned ca 40 cm for å få med alle røttene. Vil du bruke jorda på nytt bør du sile jorda gjennom netting. Lag en treramme med netting, dette fungerer godt til å sile jorda igjennom. Vent gjerne et år før du planter området på nytt, og tilfør ny og skallerkålfri jord. Er det skvallerkål i etablerte bed med stauder eller busker, vil røttene til skvallerkålen vikle seg inn i de andre plantenes røtter. Disse plantene må også frigjøres for røtter til skvallerkålen om du skal bli kvitt ugresset. Svart tykk plast kan også tildekkes området i 2 år for å drepe alt ugress. Vær oppmerksom på at dette også forringer mikrolivet i jorda.

Fjerne ugress på plen

Slik fjerner du ugress fra plenen:

 • For å fjerne ugress fra plenen kan du enten luke, eller bruke ugressmiddel. Ugressmiddel inneholder sterke kjemikalier som kan ødelegge plenen, så det aller sikreste er å luke.

Gode tips mot ugress

 • Det finnes mengder med ugressfrø i jorda, men kun de i det øverste laget får nok lys til å begynne å spire. I årevis kan de ligge ventende, og ved å forstyrre jorda minst mulig får de ikke muligheten til å spire.
 • Ved å redusere avstanden mellom plantene dine får ugresset skygge, lite fuktighet og næringsstoffer tilgjengelig, og greier derfor ikke å overleve. Det som eventuelt vokser opp har dårlige levekår og blir enklere å fjerne.
 • Tenk over hvordan du vanner. Det er ikke nødvendig å la sprederen vanne ukritisk, og derfor kan dryppvanning være effektivt slik at kun de plantene du ønsker skal få vann faktisk får det.
 • Etter noen dager med tørke, og værmeldingen melder tilsvarende vær de kommende dagene, kan du rote litt i jordoverflaten og drepe frøugress som akkurat har spiret.
 • Etter regn kan mye av ugresset dras opp av jorda uten at du forstyrrer jordoverflaten i særlig grad.

fjerne ugress

Unngå dette når du fjerner ugress

Det finnes mange råd for hvordan du skal fjerne ugress; noen gode og andre du bør styre unna. Har du hørt at salt kan være et nyttig tiltak når du skal fjerne ugress, bør du kanskje revurdere om du skal prøve det.

Salt er nemlig ikke bra for plantene fordi det trekker fuktigheten av dem. Ikke bare risikerer du å drepe vegetasjonen rundt ugresset, men det vil også trekke ned i jorda, skape forurensing og gjøre skade på livet der nede.

Ugress finner de utroligste veier å trenge seg gjennom på, og kanskje har det funnet veien til hagehellene. Om høytrykkspyleren var løsningen din, bør du styre unna dette. Høytrykkspyleren kan nemlig skade hellene og lage stygge spor i skiferen.

Å flambere ugresset kan være en løsning, men dersom du ikke har så stor kyndighet med gassbrenneren bør nok la være. Lar du flammen vedvare lenge nok kan du skade store deler av vegetasjonen rundt, og mer skade enn nytte er blitt gjort.

fjerne ugressfjerne ugress

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.