Slik blir du kvitt brunsneglen

De er slimete, brune og sultne. De kommer krypende og spiser nesten alt de kommer over og legger 100- vis av egg. Brunskogsneglen har blitt en stor utfordring for mange hageeiere over hele landet, og er en innvaderende brunsnegle som dessverre spiser seg gjennom både sommerblomster, stauder, bær og grønnsaker. Men ikke gi opp – her får du noen gode råd og tips på veien mot en sneglefri hage.

Forebyggende tiltak:

  • Snegler liker seg under tremateriale. Her er det fuktig, noe sneglene liker. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale fra bed, terrassen og andre steder.
  • Har du en hage er det lurt å luke bort alt kratt og ugress. Hold det ryddig og vær oppmerksom på fuktige steder som under stein, busker o.l.
  • Kontroller planter når du kjøper dem. Unngå å få med snegler eller egg i jorda ved røttene.
  • Bruk høyden. Planter i krukker og ampler er en god løsning hvis du har problemer med snegler. En høy, stor krukke er mer vanskelig å nå for sneglene enn hvis du har planter i bed. Sommerblomster på veggen eller i ampel gjør det naturlig nok vanskeligere for sneglen å nå opp.

Hold den forhatte brunsneglen unna hagen din

Hvordan blir du kvitt den? Og er det nødvendig å utrydde alle snegler fra hagen?

Brunsneglen eller Iberiaskogsneglen er ikke annet enn hatet og ikke minst fryktet. Sneglen som opprinnelig lever i Spania og Portugal kom her til lands med planter som ble innført til land- og hagebruk i 1988.

«Selv om den naturlige spredningen skjer i sneglefart, blir de raskt spredt til nye områder»

De gode levevilkårene i Norge har gjort at den har spredt seg langs kysten fra Hvaler til Trondheimsfjorden. Selv om den naturlige spredningen skjer i sneglefart, blir de raskt spredt til nye områder med potter, paller og ved tømming av hageavfall.

Blir det mange nok av dem kan de bli et problem på flere måter, men hovedproblemet er de store skadene de gjør på vegetasjonen. Enkelte har opplevd å måtte plukke flere tusen snegler i løpet av en sesong.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.