Slik planter du roser

En ting som er felles for roser er plantingen av de. Når man skal plante roser er det lurt å kjenne til hva og hvor podestedet til rosen er. Podestedet skal nemlig plantes 8-10 cm under bakken. Her lærer du mer om planting av roser.

Hvordan plante roser?

 • Roser dyrket i potter kan plantes fra tidlig vår, sommeren igjennom til sent på høsten, men før telen setter seg i jorden.
 • Barrotsroser kan plantes fra tidlig vår til slutten av mai, og igjen fra september og utover høsten, men før det blir tele i jorda.
 • Roser i potte gjennomvanner du grundig. Sett gjerne rotklumpen i en bøtte med vann i ca 10 minutter. Barrotsrosene må holdes fuktige helt til du planter dem.
 • Grav et dypt hull og en bredde på ca 40 cm.
 • Gjennomarbeid jorden, bland inn Rosejord eller Kugjødselkompost i plantehullet. Dette gjør at jorden holder bedre på fuktighet og næring, og gjør det lettere for røttene å utvikle seg.
 • Roser skal plantes dypt – podestedet skal være 10-15 cm under jordoverflaten, det beskytter rosene mot frost og hindrer villskudd. Podestedet er det svulmende feltet nederst på stilken.
 • Til slutt trykker du jorden lett til rundt plantehullet.
 • Etter at du har plantet, gjennomvanner du plantene grundig. I den første vekstsesongen må rosene vannes regelmessig.
 • Roser må få gjødsel når de har begynt å vokse. Bruk Hageland Organiske Rosegjødsel. Et godt tips er å bruke et kosteskaft og stikke ned i jorden ved siden av planten og strø oppi en liten håndfull med gjødsel i hullet. Gjødsle rosene hver vår med samme dosering. Tilfør aldri gjødsel direkte i plantehullet.
 • Hvis du vil gi rosene en ekstra energitilskudd kan du i begynnelsen av juni og juli tilføre ca 25 g Kalksalpeter eller Rosegjødsel for å forlenge blomstringen.
 • Når du gjødsler rosene blir de mer herdig mot skadedyr og soppsykdommer og du får en sterke plante.

Hva er podestedet?

Podestedet er den svulmende klumpen nederst på rosestammen. Den består av en grunnstamme nederst og så er det podet på den rosesorten som skal vokse på toppen. Podestedet skal plantes 10.15 cm under bakkenivå. Det er viktig at podestedet kommer dypt fordi da er rosen mer beskyttet mot frosten.

Podested

Slik steller du hageroser

Rosene må få gjødsel når de har begynt å vokse. Bruk en Hageland Rosegjødsel ca.1 spiseskje pr plante. I årene som følger, gjødsler du rosene hver vår med samme dosering! For å forlenge sommerblomstringen kan du i starten av juni og i starten av juli tilføre plantene 1 spiseskje Rosegjødsel på hver rose.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.