Alunrot -tips til planting og stell!

Alunrot er stauden som «nesten» tåler alt, den er svært hardfør og derfor også et populært valg til hager både sør og nord i landet. Den finnes i et bredt spekter av farger og mønstre, og er et vakkert tilskudd til både krukker og bed.

Alunrot -mangfoldig prakt!

Alunrot finnes i utallige varianter, med farger som spenner fra lysegrønn, bronse, og oransje til dyp sjokoladebrun, purpur, og sølv. Den har også søte, små blomster på høye stengler, opptil 40 cm. Blomstringen strekker seg fra juni til august/september, og blomstene kommer i hvitt, rosa og rødt.

Alurot -plassering og jordforhold

Velg et område som får halvskygge til direkte sollys, og sørg for at jorden er næringsrik og godt drenert. Enten du planter den i blandede bed, som kantplante i steinbed, eller i potter, gjør alunroten seg godt med sine vakre blader! For å oppnå en tett og frodig vekst av alunrot i bedet, anbefales det å plante dem med en avstand på omtrent 30 cm mellom hver plante.

Vanning, klipp og gjødsling av alunrot.

Alunrot tåler litt tørke, men den trives best i fuktig jord. Så vann planten jevnlig, spesielt i tørre perioder eller når den er nyplantet. Alunrot kan gjødsles sparsomt under vekstperioden på våren. Bruk f. eks Hageland Kugjødselkompost eller en liten neve Helgjødsel. Om våren, når du ser at veksten er i gang, kan du friske opp alunroten ved å fjerne døde eller visne blader.

Hva passer sammen med alunrot?

Alunrot harmonerer godt med en rekke andre planter og kan brukes både som en kontrastfylt bakgrunnsplante, fokuspunkt eller kantplante i et bed. Planter som hosta eller bregner kan være flotte følgesvenner for å skape et variert og vakkert uttrykk i hagen. Alunrot gjør seg også godt i krukker, bare pass på å ha riktig jord og stor nok krukke.

Her er noen forskjellige planter som harmonerer fint og trives i samme vekstforhold som alunroten:

Hvordan overvintre alunroten

På senhøsten visner alunroten ned, men den våkner til liv igjen om våren. For å sikre en vellykket overvintring, kan du legge et lag med granbar, eller annet organisk materiale rundt plantens base for å beskytte røttene mot frost. Har du alunrot i krukker, er god drenering avgjørende, så de ikke blir stående i vann. Bruk alltid krukker med dreneringshull og Leca i bunnen. For ekstra beskyttelse mot frost kan du skuffe snøen over krukkene eller dekke dem med granbar.

Når kan man dele alunrot?

Vi anbefaler å dele alunrot sent på høsten, når planten ikke er i vekst og jorden fortsatt er varm og fuktig. Del planten forsiktig opp med en spade, og inkluder både røtter og skudd for å sikre vellykket etablering av de nye delene.

Med riktig stell er alunroten et fantastisk tillegg til hagen eller krukkene dine, med sine vakre blader og blomster. Lykke til med plantingen!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.