staudebed

Hvordan plante og stelle stauder?

Stauder og steinbedsplanter kan de plantes fra tidlig vår, utover sommeren og helt frem til telen setter seg i jorda om høsten. Her er noen gode råd du bør følge når du skal plante stauder.

Slik planter du stauder:

  • Nye stauder bør vannes godt før de plantes. Etablerte stauder trenger sjelden vanning.
  • Løsne jorden på plantestedet og fjern alt ugress.
  • Plant staudene i samme høyde som de hadde i pottene. Trykk jorda lett til rundt jordklumpen. Vann godt etter planting, og vann jevnlig første vekstsesong. Plantene bør plantes i Kugjødselkompost, Plantejord Pluss eller annen kompostjord.
  • Stauder bør gjødsles 2-3 ganger gjennom vekstsesongen.
  • For etablerte staudebed er det nok med en grunngjødsling om våren.
  • Vi anbefaler Kugjødselkompost, Hagegjødsel, Naturgjødsel og Helgjødsel.
  • Sørg for å holde staudebedet fritt for ugress. Du kan gjerne dekke jorden med et tynt lag bark. Det holder også på fuktigheten i jorda.
  • De fleste stauder gjør seg best i grupper av samme sort med 3-5-7 stykker, men også i selskap med andre stauder.
Plante stauder

Skal man klippe stauder?

Hva gjør jeg med stauder om våren? Når stauden våkner til liv om våren, og spirer og knopper så vidt synes, kan det være lurt å la den visne delen av planten ligge på en liten stund til som en beskyttelse mot plutselig væromslag. Når stauden har kommet bedre i gang og de verste svingningene i været har gitt seg, er det på tide å klippe bort den visne delen av stauden. Høstblomstrende stauder bør deles om våren. Les mer om deling av stauder!

Når det gjelder prydgress, er det viktig at disse ikke beskjæres om høsten. Stråene har ofte hulrom som kan ta til seg fukt og frost. Her gir det tørre gresset en god beskyttelse. Derfor er det viktig at prydgress alltid beskjæres om våren.

Hva gjør jeg med stauder om høsten? Når stauden har visnet ned om høsten er det fristende å gjøre en opprydding i staudebedet. Dette bør du ikke gjøre. Når stauden visner ned trekkes næringen tilbake i røttene. Den visne delen av planten er også en god beskyttelse for planten gjennom vinteren mot kulde og væromslag. Det er også lettere å kjenne igjen planten om våren. Har du bedre tid om høsten kan de visne og inntørkede plantedelene klippes bort om høsten. Dersom du vil dele stauder er høsten et fint tidspunkt for vårblomstrende stauder. Les mer om deling av stauder!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.