August - hagekalender
Høst krydderurter, beskjær frukttrær og lag en blomsterbukett fra eget bed. Dette bør du gjør i hagen i august.
Beskjær frukttrærne nå
Det er noen typer frukttrær som aller helst bør beskjæres på sensommeren, som ofte blir kalt for «blødere». Disse trærne har mye sevje som kan renne ut og kan føre til sykdommer på treet. På sensommeren er disse trærne i full vekst og vil reparere seg selv rasker, derfor bør du beskjære dem i dette tidsrommet, slik at det ikke rekker å spre seg sykdom i det «åpne såret». De «blødende» frukttrærne er plomme, morell og kirsebærtre.
Høst ned og frys krydderurter
Friske urter er deilig å ha til høstens matlaging. Plukk fra hagen og frys ned, så kan høsten komme! Alle typer urter kan fryses! Basilikum, koriander, timian, rosmarin, dill, persille, løpstikke, gressløk eller sitronmelisse – uansett hva du dyrker i hagen din er det mulig å høste og fryse. Urtene holder seg i opptil et år nedfryst. Slik gjør du: Klipp av urtene nederst ved stilken med en saks, skyll urtene i vann, slik fjerner du eventuelle jord-rester eller insekter som sitter på urtene, tørk urtene og legg dem i fryseposer. Tips! Skriv urtens navn på hver av posene, så holder du enkelt oversikt.
Støtt opp høye sommerblomster
Mot sensommeren og høsten kan vind gjørehøye sommerblomster utsatt, og du risikerer at de kan bøye seg eller til og med knekke rett av. Høye blomster med tynne stilker og mye blomster på toppen er ekstra utsatt. Med flere regnskurer mot sensommeren kan de høye blomstene med «store hoder» bukke under for regn, bli tunge og falle i bakken. Med enkle grep kan du være forberedt slik at sommerblomstene har mulighet til å holde seg fine og blomstre litt lenger.
- Bind opp planten inntil en plantestøtte.
- Sett opp støttepinner eller bambuspinner inntil planten og bind opp blomstene med hyssing.
- Fest ståltråd langs stilken på blomsten før du binder dem opp for at de skal stå enda stødigere.
- Plant dem et sted der de er skjermet for vind, for eksempel inntil en husvegg.
Plant ut høstblomster
August er en fin tid å fornye litt i krukkene etter sommeren. Lag fine krukker og kasser med høstblomster som asters, frilandskryss og lyng. Plantes høstblomstene ut nå, får de tid til å venne seg til den synkende temperaturen.
Høst frukt og grønnsaker
Fortsett og høste fra kjøkkenhagen og frukttrær. Finn nye deilige oppskrifter og måter å lagre de deilige grønnsaker og frukter du har dyrket frem.
Del vårblomstrende stauder
Man sier gjerne at høstblomstrende stauder deles om våren, og vårblomstrende stauder deles om høsten. Det er mulig å dele til andre tidspunkt også, men ved et av disse tidspunktene unngår du å dele plantene når den er i vekst, og det kan være sikrere for å ikke svekke planten. Grav opp planten med hele rot-klumpen og del roten med hendene. Grav et hull, og sett en rot-del i den nye jorda. Klapp jorda rundt og vann godt.
Del peoner
Den beste tiden for å dele peoner er på slutten av sommeren, mellom august og september, når planten hviler og ikke er i blomstring, men er i ferd med å danne nye røtter. Velg en peon som har stått noen år i hagen og rukker å slå ordentlig rot. Grav opp roten på peonen du har i hagen, sjekk at roten har «øyne», det er nemlig knoppene. Del rot-klumpen med en hagespade. Grav et hull og sett den nye roten oppi, husk at den ikke skal plantes for dypt, da vil den ha problemer med å vokse ordentlig. Ved å plante nærmere jordoverflaten vil den nye roten få lettere tilgang på sollys. Smør deg med tålmodighet, det kan hende blomstringen lar vente på seg og at den nye peonen vil trenge minst et år før den blomstrer.
Lag en blomsterbukett fra hagen
Med vakre snittblomster i hagen er veien kort til å kunne lage en bukett til å pynte bordet med eller du kan lage lekre buketter å gi bort i gave.
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.