Slik steller du påskeliljer

Påskeliljen, eller Narciss, er en vakker og populær blomst, som ofte dukker opp i hager og hjem rundt påsketider. Her får du noen gode tips til planting og stell av påskeliljer.

Slik steller du påskeliljer i potte.

  • Kjøper du påskeliljer i potte tidlig på våren, kan du plante de rett ut i en utekrukke eller ut i hagen når telen i bakken har gått.
  • Dersom du vil at påskeliljene skal blomstre raskt, kan du la de stå inne i varmen et par dager før du planter dem ut.
  • Påskeliljene bør plasseres lyst og svalt.
  • Plantes i veldrenert jord, gjerne med en del sand. Såjord eller Plantejord fungerer godt.
  • Sørg for god drenering og ha et dreneringskuler i bunnen av potten.
  • Påskeliljer trenger ikke gjødsel, det har den med seg i løken.
  • Vann regelmessig, men ikke mye og aldri rett på løken.
  • Når påskeliljen er avblomstret kan den plantes ut i bed og den vil komme igjen neste år.
Påskeliljer fra HagelandPåskeliljer fra Hageland

Hvor mye kulde tåler påskeliljer?

Påskeliljen er robust og tåler frost ned til 5 minusgrader. Før de har fått noe særlig med knopper tåler de enda litt lavere temperatur. Vil du pynte på trappen med en blomst som tåler noen minusgrader, er påskeliljen en god kandidat!

Påskelilje i krukkePåskeliljer fra Hageland

Hvor mye vann trenger en påskelilje?

Når blomstene har sprunget ut trives påskeliljen best med lett fuktig jord, vann forsiktig på kanten av potten, slik at du ikke vanner direkte på blomsterløken. 

Hvordan overvintre påskeliljer?

Påskeliljen er en flerårig plante, og du kan ta vare på påskeliljene du har hatt stående i potter. Planter du de avblomstrede påskeliljene ut i bedet, kan du få glede av dem år etter år! Finn en plass med godt drenert jord, så løkene ikke blir stående i vann ved mye regn.  Når blomstringen er over, klipper du bort de visne blomstene og beholder bladene. Løken samler nemlig viktig næring til neste sesong gjennom bladene. Tilsett gjerne litt ekstra gjødsel i tiden etter blomstring, slik at også røttene til løken kan bidra med å fylle løken med ny næring.

Når skal påskeliljer plantes?

Løkene plantes på høsten, slik at de rekker å etablere røtter før vinteren.  Velg et område med god drenering, hvor det er sol til delvis skygge. Sett løkene ca 10-15 cm dypt, med en avstand på ca. 10 cm. Små løk kan settes noe grunnere. Størrelsen på løken er viktig, jo større løk, desto flere blomster!

Vil du pynte på trappen med en blomst som tåler noen minusgrader, er påskeliljen en god kandidat!
Påskelilje og stemor i skål

Hvilke vårblomster tåler noen kuldegrader?

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.