Buksbom – 8 spørsmål og svar
Buksbom er formklippernes favoritt. Her får du svar på de vanligste spørsmålene om den vintergrønne bladplanten.
Buksbom, eller buxus sempervirens, er en vintergrønn bladplante som tåler skygge og kan plantes i de fleste hager og jordtyper. Gjennom tidene har den blitt mye brukt til formklipping; takket være det tette bladverket og de myke grenene. Allerede i romertiden ble den klippet til fantastiske figurer og formasjoner. Også i renessansen hadde den en fremtredende rolle som grønn dekor.
Hva kan du bruke buksbom til?
Buksbom egner seg godt når du vil ha en lav hekk, ramme inn bed eller avgrense stier og gangveier i hagen. Du kan bruke den som kantplante eller frittvoksende busk; alene eller i kombinasjon med andre busker. Dessuten er buksbom et ypperlig valg til formklipping. Den tette og eviggrønne favoritten er hardfør og trives i de fleste hager og jordtyper.
Hvordan stelle buksbom?
Alle typer buksbom trives på de fleste steder i hagen og er veldig lettdyrkede. De kan stå i alt fra skygge til direkte sol, så det er helt opp til deg hvor du ønsker at den robuste busken skal pynte opp.
Hvordan planter du?
Plant buksbom i samme høyde som den stod i potten og med 10-20 centimeters avstand mellom hver. Grav en renne som er dyp nok til at røttene får god plass. Pass på at det ikke ligger grus og store steiner i jorda. Du kan gjerne blande ny og næringsrik jord med eksisterende jord. Plantejord og kugjødselkompost er en god blanding, men husk at du aldri skal gjødsle direkte i plantehullet. Trykk lett til og vann rikelig.
Hva slags jord bør du bruke?
Buksbom trives godt i vanlig hagejord, men husk at den bør være rik på næring og ha høyt kalkinnhold for optimalt resultat.
Les også: Hvilken hekk passer din hage?
Må du gjødsle?
Du bør gjødsle to-tre ganger gjennom sesongen etter at planten er etablert.
Hvor ofte må du vanne?
Ikke ofte, men i spesielt tørre perioder kan det være lurt å vanne litt ekstra. Busken liker seg i fuktig jord, ikke for våt.
Er buksbom giftig?
Ja.
Hvordan klippe buksbom?
Buksbomen er ikke spesielt kravstor, men liker ikke å klippes på spesielt solrike dager eller sent på sommeren. Den kan beskjæres til ulike figurer og former så snart telen har gått ut av bakken. Klipp den gjerne et par ganger i løpet av sommeren, men som sagt: unngå de varmeste dagene.