ramme inn hagen hekk busker

Slik rammer du inn hagen

Vi hjelper deg å ramme inn hagen med hekker, busker og planter.

Derfor bør du ramme inn hagen

En hage som deles av ved hjelp av hekker, busker og planter oppleves triveligere – og faktisk større enn den i virkeligheten er. Tenk på hvilken funksjon du vil at innrammingen av hagen skal ha. Kanskje har du behov for å skjerme for innsyn eller for å markere tomtegrensen? Andre steder er det viktig å skjule en trist utsikt eller lage små rom i hagen. En innramming kan også gi le for vind på uteplassen.

ramme inn hagen hekk buskerramme inn hagen hekk busker

Slik lykkes du med innramming

  • Det er viktig å tenke igjennom hvorfor du skal ha en innramming, hvor høy hekken bør være og funksjon, før du setter i gang med å plante.
  • Sørg for å velge planter som passer til jordsmonnet og forholdene for hagen din akkurat der den skal stå. Er det sol, skygge, leirjord eller sandholdig jord?
  • Blomstrende hekker bør klippes av og til, men kun litt tynning og vedlikehold. Det er derfor viktig at du ikke klipper på feil tidspunkt, for da klipper du av blomsteranleggene. Tommelfingerregel: tidlig blomstrende busker og planter skal ikke klippes før de er ferdig med blomstringen.

Hvordan velge riktig hekk?

En hekk kan fungere som hagens grønne vegg, samtidig som den kan danne en fin bakgrunn til andre vekster, men da må den være høy og tett. Det er viktig å velge riktig planteslag:

  • En glissen hekk har lite for seg som skillevegg, levegg eller avgrensning av tomten.
  • Dersom du bare vil markere en grense, men ha mulighet til å snakke fritt med naboen, passer det best med en lavere busk. Mellom en halv – 1 meter.
  • Planter som egner seg til frittvoksende hekker tar mer plass enn planter til klipte hekker, men til gjengjeld kan de som oftest by på en vakker blomstring.
ramme inn hagen hekk buskerramme inn hagen hekk busker

Klipte hekker

Klipte hekker gir en jevn, lun vegg. De kan være en fin kontrast eller supplement til stauder, roser og andre vekster med myke former og sterke farger. En klipt hekk kan du forme akkurat som du vil. Den kan være smal eller bred, høy eller lav. Pass på at den alltid er smalest øverst eller i alle fall like bred øverst som nederst. Hvis den blir for bred øverst vil det hindre lystilgang til de nederste grenene, noe som igjen vil føre til en glissen hekk.

Frittvoksende hekker

En frittvoksende hekk vokser naturlig, og gir et mykere uttrykk. De fleste som velger frittvoksende hekk gjør det fordi de vil ha et mykere preg på innrammingen og mer blomster inn i hagen. Det er derfor viktig å tenke på plantenes blomstringstid. Syrin og skjærsmin er for eksempel veldig vakre når de blomstrer, men relativt anonyme resten av sommeren.

Spireabusker blomstrer lenger, det samme gjelder buskroser.Har du plass, kan du for eksempel plante flere forskjellige busker og planter med ulik blomstringstid. Da får du en jevn blomstring gjennom hele sesongen. Plant gjerne tre planter av hver art, slik at inntrykket ikke blir for uryddig. Store busker og små trær er fine om du trenger litt høyde. Syrin blir for eksempel tre-fire meter høy om du lar den få lov.

ramme inn hagen hekk busker

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.