Slik planter du Thuja

Thuja er et populært valg som hekk; den vokser raskt og har den fine eviggrønne fargen. Enten du ønsker en tett skjerm som hindrer innsyn eller en luftigere struktur, kan thuja tilpasses ulike behov. Her kommer noen tips for å sikre en vellykket planting og sunn vekst!

Forberedelse før planting

Før du starter å plante hekken, er det viktig å forberede jorden godt. Thuja trives med næringsrik jord og god naturlig drenering. Grav en grøft med ca 50 x 50 cm for å gi tilstrekkelig plass til røttene og sikre plantene likt grunnlag for videre jevn vekst. Før planting, løsne jorden i bunnen av grøften slik at de nye røttene kan etablere seg lett. Bland inn Hageland Kugjødselkompost i jorden og vann godt for å gi thujaen en god start.

Planting og etablering av thuja

Når jorden er forberedt, plasser thujaen forsiktig i grøften og fyll på med jord rundt planten. Sørg for at planten står rett og tråkk til forsiktig for å sikre stabilitet. For å hindre ugressvekst og bevare fuktigheten, kan du dekke området rundt plantene med barkduk og legge et lag med dekkbark over. Etter planting, vann grundig igjen og legg gjerne ut en dryppslange langs hekken for effektiv vanning gjennom sesongen.

Planteavstand:

For Thuja Smaragd, anbefaler vi en planteavstand på ca. 40 cm for en tett hekk. Ønsker du derimot en luftigere hekk, kan du plante dem med 1,5 meters avstand, noe som vil fremheve pyramideformen på treet.
For Thuja Brabant, anbefales det å plante 2,5 planter per meter for å oppnå en tett hekk.

 

Vanningstips!

Etter planting, vann daglig eller annenhver dag i 14 dager. Deretter hver tredje dag i 14 dager. Thuja trives best i jevnt fuktig jord og bør vannes regelmessig, med mindre det regner. Vanlig vanning anbefales fra 1. mai til 1. september under normale værforhold. Er du i tvil om planten trenger vann? -Stikk fingeren i jorden og kjenn etter!

Pleie og vedlikehold av thuja

For å sikre at hekken etablerer seg godt og får en vakker grønnfarge, er jevn vanning og gjødsling avgjørende, spesielt i løpet av de første to vekstsesongene. Sørg for å vanne regelmessig og gjødsle med f.eks Hageland Helgjødsel for å fremme sunn vekst og utvikling. Husk også å beskjære sideskuddene på sorten 'Brabant' jevnt fra første vekstsesong for å oppnå en tett og jevn hekkstruktur.

Vi anbefaler å gjødsle med Helgjødsel eller Hagegjødsel flere ganger i løpet av sesongen. Bruk en liten spiseskje pr plante en gang i måneden fra mars/april til juli/august.

Unngå brunsvidd hekk om våren med strieduk

Beskytt thujaen mot sterk vårsol med en strieduk, for å unngå brunsvidde greiner. Duken bør være på mens det er tele i bakken og sola steker. Husk også at hekken ikke liker veisalt og kan bli brun om den står inntil en saltet vei.

Ved å følge disse tipsene, kan du nyte godt av en vakker og sunn hekk i hagen din i mange år fremover. Lykke til!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.